İzmir’de kalp nakli yapılan 2 merkezden biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, bu yetkisini kaybetti. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Türkiye’de kalp nakli yapılan ancak yılda en az üç nakil kriterini tutturamadığı için ruhsatları iptal edilen 5 hastane arasında yer aldı. Sağlık Bakanlığı, sadece kalp değil, karaciğer, böbrek, kemik iliği nakli gibi tüm nakil merkezlerini sağkalım oranları, yıllık sayı gibi kriterlerle değerlendirirken, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde kalp nakli ruhsatının iptali üzüntü yarattı. İlklerin hastanesine ruhsat iptalinin yakışmadığını belirten bazı hekimler, yaklaşık 2.5 yıl önce Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelge ile ruhsatın bir hekim üzerine çıkarılmasını zorunlu hale getirdiğini belirterek, "Dolayısıyla bu genelgenin ardından bizde 'ruhsat kimin üzerineyse kalp nakillerini sadece o hekim yapar' hale geldi. Kalp nakli yapabilecek 6- 7 hekim daha var ama hepsi devre dışı kaldı" iddiasında bulundu.

KALP NAKLİ EKİP İŞİ

Ruhsatlarının iptal edilmesini değerlendiren Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Baran Uğurlu, DHA’nın da sorularını yanıtladı. Uğurlu şunları söyledi:

"Kalp nakli ruhsatımız Prof. Dr. Öztekin Oto’nun üzerineydi. Bakanlıktan gönderilen yazıda kalp nakli ruhsatımızın iptal edildiği bildirildi. Ancak sayı ya da başka bir gerekçe yazmıyordu. Ruhsatı tekrar almak için çalışmalarımız devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın bazı koşulları var, düzenlemeler gerekiyor. Ruhsat kişinin üzerine de olsa, iptal edilen kurumun ruhsatı. Kalp nakli ekip olarak yapılıyor. Ruhsat bir kişinin üzerine de olsa ekip giriyor. Bu ruhsat iptallerinde full time- part time çalışma da etkili olabilir. Resmiyette yazılmasa da bazı duyumlarımız var, part time çalışmanın önemli faktörlerden biri olduğu söyleniyor. Biz yeniden ruhsat almak için çabalayacağız. Yapay kalp takılmış nakil bekleyen üç hastamız var. Sağlık Bakanlığı’nın özel izniyle donör çıktığında nakillerini gerçekleştireceğiz. Bu hakkımız var. Belki bu üç hastanın nakillerini gerçekleştirerek koşulları yerine getirmiş olur, yeniden ruhsatımızı alabiliriz."



NC(İÖ/COŞ)