CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile Milletvekilleri Özgür Özel, Nurettin Demir ve Muharrem Işık’ın hazırladığı "Kalemi Kırılan Gazeteciler" raporu, CHP Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Tarihe bir not düşmek için 189 sayfalık bir kitap hazırladık. Bu kitapta bulacağınız gazetecilerin hiçbirinin işten atılma sebebi başarısızlık ya da okunmama veya izlenmeme değil” diye konuştu.

GAZETECİYE 3 ELMA

Yazar Soner Yalçın’ın gözaltına alınmasına değinen Ağbaba, bu örneğin basın özgürlüğünün geldiği noktayı özetlediğini kaydetti. Türkiye’nin dünyada en çok gazetecinin işten çıkarıldığı ülke olduğunu bildiren Ağbaba, “Otosansür yapmıyorsanız gazeteci olarak gökten üç elma düşüyor şansınıza; cezaevi, baskı ve şiddet, işsizlik. Tüm bunlar söz konusu olunca Türkiye basın özgürlüğünde dünyada 154. sıraya geriliyor” dedi.

'DEMOKRASİ SEVİYESİ ORTADA'

Ağbaba'dan sonra konuşan Muharrem Işık “Medya kamu adına yaptığı bilgilendirme ve denetleme görevini ne kadar sağlıklı yaparsa aynı zamanda ülkedeki demokrasi seviyesi de o kadar yükselir” diye söze girdi. Medyanın bugünkü durumunun demokrasinini seviyesini gösterdiğini belirten Işık “Ülkemiz demokrasinin gelişmesi için basınımız bugünkü gibi baskı altında değil, gerçekten özgür olmalıdır” diye konuştu.

Nurettin Demir ise, “Ülkemiz demokrasisinin gelişmesi için basınımız bugünkü gibi baskı altında değil, gerçekten özgür olmalıdır. Basın kartı sahibi olan Soner Yalçın sabahın 5’inde gözaltına alındığı zaman İçişleri Bakanının bundan haberi olmaması mümkün değil. Buradan İçişleri Bakanını istifaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.