Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Bölgesi Grubu, iki gün sürecek Hatay temaslarına Antakya'daki yerel basının imtiyaz sahipleri ile görüşerek başladı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkana (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında Hatay'da çalışma yapan heyette, Başkan Vekili Lale Mansur, Sekreter Tarık Çelenk, Kadir İnanır, Nihal Bengisu Karaca, Şükrü Karatepe, Muhsin Kızılkaya, Öztürk Türkdoğan ile Hüseyin Yayman yer alıyor.

Heyet kentte üç semavi dinin temsilcileri ile görüştü.  Heyetin katıldığı Savon Otel'deki Din Alimleri Buluşması'nda,  Alevi Cemaati'nden Süleyman Çekmece, Ermeni Kilisesi Papazı Avadis Tabaryan, Antakya Ortodoks Kilisesi Ruhani Reisi Jan Delüller, Musevi Cemaati'nden Mordor Razon ve Habib-i Neccar Camii İmam Hatibi Fetullah Uğraş hazır bulundu.

Akil İnsanlar Heyetinin başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, Hatay'da bulundukları süre içerisinde toplumun tüm kesimleriyle temaslarda bulunacaklarını ifade ederken, "Aslında Hataylıya bizim bir şey anlatmak haddimize değil. Şu masadaki görüntü bu işin en güzel göstergesi. Dinler mezhepler ayrı fikirler, ayrı ideolojiler bir masada buluşmuş durumda. Ama kalpler ve yürekler tek atıyor. Hatay'da herkese örnek olacak bir birlik ve beraberlik var. İşin özü bu diyoruz" şeklinde konuştu.

Heyet üyesi sinema sanatçısı Kadir İnanır da, Hatay'daki "çok seslilik" ve "kibarlığı" büyük bir saygıyla karşıladığını söyleyerek,  "İstiyoruz ki Türkiye'nin her tarafı böyle Hatay gibi sorunlara hoşgörüyle yaklaşıp, sorunlara içtenlikle yürek koyup, barış elini güçlendirsin. Yani Türkiye'nin her tarafı Hatay olsun diyoruz. Hatay'da olmaktan çok mutluyum" dedi.

Diğer bir heyet üyesi Nihal Bengisu Karaca, kendilerine yönelik ultra milliyetçi çevrelerin tepkilerine işaret ederek, "Bizler bir deli cesareti ile yediğimiz hakaretleri sindirmeye, hazmetmeye çalışıyoruz. O noktada zor oluyor. Emek veriyoruz bu konuda. Olmadığımız şeylerden biri de misyonerlik. Bizler misyoner de değiliz, bölücü de değiliz. Tek arzumuz, cehenneme dönmüş bir Ortadoğu bataklığında bu ülkenin huzur ve barış içerisinde yaşaması olasılığını da araştırmak. Bunu mümkün kılabilmek için neler yapılabileceğine bakmak" diye belirtti.

Bu işten para almadıklarının altını çizen sinema sanatçısı Lale Mansur ise "İçimizdeki birçok arkadaşımız bu ülkede barışın oluşması için yıllarını vermiş insanlar. Tek bir ortak noktamız var. Barış istiyoruz, kan dursun istiyoruz" dedi.

"30 yıldır gençlerimiz ölüyor. Buna artık bir dur demeliyiz" diyen Mansur,  "Niye şimdi diye soranlar var. Ben de niye bu 20 sene önce yapılmadı diye soruyorum. Bu Akil İnsanlar Heyeti niye 20 sene önce işe başlamadı. Barış sürecine en ufak bir katkım olursa çok mutlu olacağım" şeklinde konuştu.

Heyet üyelerinden Öztürk Türkdoğan, demokrasinin ertelenemeyeceğini belirerek "Birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz" derken, din alimleri dünyada ve Türkiye içerisinde barış temennilerini dile getirdi.

Heyet, Ortodoks Kilise ziyaretinden dönerken, geçiş güzergahında 5 kişilik bir grup,  provokasyon yaratmak istedi. Sivil polisler gruba müdahale ederek bölgeden uzaklaştırdı.