AKP’nin tecavüzü aklayan yeni yasa tasarısına karşı kadınlar sokaklara döküldü. HDP öncülüğünde Kadıköy’de, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu öncülüğünde ise Taksim’de bir araya gelen yüzlerce kadın, hükümete, "Tecavüzcüleri AK’latmayacağız” mesajını verdi.

Saray iktidarının tecavüzcüyü aklayan yeni yasa tasarısına karşı sokağa dökülen kadınlar, bu skandal yasaya geçit vermeyeceklerini vurguladılar. HDP öncülüğünde Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, tecavüzcüleri aklatmayacaklarını haykırdılar. “AKP elini kız çocuklarından çek”, “Bu yasa çocukları tecavüzcüleriyle evlendirecek. Sessiz kalma!", “Bu yasa meclisten geçmeyecek” dövizlerini taşıyan kadınlar, hep bir ağızdan, "Kadınlar her yerde direnişte”, “Tecavüzü size aklatmayacağız” “Bu yasa meclisten geçmeyecek”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor” , “Jin jiyan azadî” sloganlarını attı.

‘BU YASA ÇÖPE ATILANA KADAR SOKAKLARDAYIZ !’

BirGün'den Zeynep Kuray'ın haberine göre, kadın örgütleri adına ilk konuşmayı yapan HDP MYK üyesi Gülsüm Ağaoğlu, her gün insanlık suçu işleyen AKP iktidarının, son olarak çıkartmak istediği akıl almaz yasayla 4000 tecavüzcüyü aklamaya çalıştığını hatırlattı. 14 yıllık AKP iktidarı sürecinde kadın cinayetlerinin tavan yaptığına dikkat çeken Ağaoğlu, AKP’nin kadınlara, “Sus, itaat et, çocuk doğur”, kadın cinayetlerini işleyenlere ceza indirimi politikalarının, tecavüzcüleri aklama noktasına geldiğini vurguladı. Kadınların bu yasayı kesinlikle kabul etmeyeceğini vurgulayan Ağaoğlu, tecavüzün insanlık suçu olduğunu altını çizerek, bu yasa çöpe atılana kadar sokaklarda olacaklarını aktardı.

kadinlardan-akp-ye-tecavuzculeri-ak-latmayacagiz-211304-1.

Gülsüm Ağaoğlu’ndan sonra söz alan Yeryüzü Kadınları üyesi Semra Uzunok, kadınlar olarak bu yasa tasarısına geçit vermeyeceklerini altını çizdi. 17 Kasım gecesi AKP'li milletvekilleri tarafından TBMM'ye, çocuklara yönelik cinsel istismarın evlilik şartıyla affedilmesinin önünü açan önergenin 22 Kasım Salı 14.00'te oylanacağına işaret eden Uzunok, bu önergenin yaratacağı sonuçları şöyle sıraladı: “1.Cinsel ilişkide rıza yaşı 15’ten 12’ye indirilebilecek, süren ceza davalarındaki ve bundan sonra gerçekleşecek istismarların failleri korunacak.2. Cinsel istismar faillerine geriye dönük ceza affı getiriliyor. Önerge geçmiş cinsel suçları aklayarak, çocuk istismarcılarını affetmeyi hedefliyor.3. Bundan böyle Türkiye’de kız çocuklarının 12 yaşından itibaren cinsel saldırıya ve zorla evlilik şiddetine maruz bırakılmasının “yasal zemini” hazırlanıyor.”

“Biz kadınlar ne çocuk istismarını ne de tecavüzü aklayacak hiçbir yasaya izin vermeyeceğiz” diyen uzunok, tüm kadınları Cumartesi günü saat 18.00 Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılacak eyleme çağırırdı.

‘IŞİD ZİHNİEYETİNE GEÇİT VERMEYECEĞİZ !’
İstanbul ‘da kadınların ikinci eylem adresi Taksim Galatasaray Meydanı oldu. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, tepkilerini skandal önergeyi yırtarak gösterdi. Erkek şiddetiyle katledilen Özgecan Aslan ve Muhterem Göçmen’in ablası Çiğdem Evcil ve çok sayıda mağdur ailenin katıldığı eyleme , CHP’li ile EHP’li kadınlar yanı sıra Kaldıraç, Cem Vakfı destek verdi. “Çocuk istismarlarını aklatmayacağız” yazılı pankartı açan kadınlar, IŞİD zihniyetine geçit vermeyeceklerini vurguladılar. “ AKP elini çocuklardan çek”, “ Tecavüzcüleri aklatmayacağız”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganlarını atan kadınlar, bu yasasının geçmeyeceğini kaydettiler. Eylemde söz alan Özgecan Aslan’ın Kuzeni Karanfil Aslan, “ Saray sevinmesin çünkü bu yasayı geçirtmeyeceğiz” diyerek AKP’li milletvekillerinin ve bakanların eşlerine, “ Bize katılın” çağrısını yaptı.

kadinlardan-akp-ye-tecavuzculeri-ak-latmayacagiz-211305-1.

KADINLAR SKANDAL ÖNERGEYİ YIRTARAK İSYAN ETTİ
Muhterem Göçmen’in ablası Çiğdem Evcil ise yasaya şu sözlerle tepki gösterdi: “Benim 17 yaşında biz kızım var, Allah göstermesin başına bir şey gelse tecavüzcüsüyle bir ömür boyu geçirmesine izin mi vereceğim? Bu yasayı hazırlayanların parmakları kırılsın. Ben de Müslümanım ama sizden değilim Allah sizi kahretsin.”

Konuşmaların ardından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına açıklamayı Meltem Figen okudu. Ekim ayında çocuk istismarının iki katına çıktığını, 29 çocuğun cinsel istismara uğradığına dikkat çeken Figen, “AKP’nin oldu bittiye getirerek geçirmeye çalıştığı çocukların istismarcısıyla evlenmesinin önünü açan bu önerge reddedilmelidir. Biz kadınlar olarak bu önergenin meclisten geçmesini izin vermeyeceğiz” dedi.
Açıklamanın ardından aralarında muhtarlarında bulunan kadınlar ellerinde tutukları skandal önergeyi yırttılar.