İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin İzmir Valiliği, Birleşmiş Milletler Kadın Dostu Kentler İzmir Koordinatörlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Aile Araştırmaları ve Uygulama Merkezi ile birlikte gerçekleştirdiği 'İZSİAD Gözüyle Kadın Dostu Kent İzmir' projesinin anket sonuçları Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen toplantı ile açıklandı.

İZSİAD Danışma Kurulu Üyesi ve Projeler Koordinatörü Nesrin Serin, haziran ayından bu yana süren ve katılımcıların yüzde 60’ının kadınlardan, yüzde 47’sinin İzmirlilerden ve yüzde 60’ının evlilerden oluştuğu ankette katılımcıların kent yaşam koşullarını olumlu değerlendirdiğini kaydetti. Serin’in açıkladığı sonuçlara göre, ankete katılanların yüzde 80’i İzmir’de yaşayan kadınların giyim tarzlarını yansıtmaktan çekinmediğini belirtirken yüzde 45’lik kesim de İzmir’de kadınların gece güvende olduğunu, yüzde 25’lik kesim ise güvende olmadığını savundu.

YÜZDE 85, ŞİDDETE UĞRAYAN KADININ YANINDA

Öte yandan, gelir seviyesi ve öğrenim durumuna göre 'gece güvende olma' oranı arttı. Katılımcıların yüzde 35’inin İzmir’deki sokak ve park aydınlatmalarının yetersiz olduğunu düşündüğü ankette, 'Aile içi şiddet gören kadının yakınlarda ulaşabileceği kurum veya sığınma evi olup olmadığı' yönündeki soruya yüzde 50’lik kesim bulunduğunu, yüzde 35’i ise kararsız olduğunu dile getirdi. Ayrıca, ankete katılanların yüzde 85’i herhangi bir kadının şiddete maruz kalması halinde durumu yetkililere haber vereceğini bildirdi. 'Kadınlara gösterilen saygı' konusunda ise katılımcıların yüzde 35’i trafikte ve toplu taşıma araçlarında kadınlara saygılı davranıldığını söylerken, yüzde 30 bu konuda kararsız kaldı, yüzde 35’lik kesim ise tersini savundu.

ANNELERİN İZMİR’İ SEVME NEDENİ

Anket katılımcılarının 'Bu şehirde yaşamayı seviyorum. Çünkü' diye başlayan soruya yanıtlarını da aktaran Nesrin Serin, "İzmir’in kadının yaşamı ile ilgili rahat, özgür, güvenli bir ortam sunduğu algısı hakimdir. Bunun yanı sıra birbirine saygılı ve önyargısız insanların sayısının fazlalığı, kültür ve eğitim ankette seviyesinin yüksek olmasından dolayı özellikle anneler açısından çocuklarını büyütmek istedikleri bir şehir olduğu vurgusu yapılabilir" dedi.

KREŞ HİZMETLERİ YETERSİZ

Ankette en fazla göze çarpan istatistiklerden biri de kreş hizmetleri oldu. Katılımcıların yüzde 50’si kreş hizmetlerinin yetersiz olduğunu düşünürken yüzde 35’lik kesim iş yaşamının erkeklere göre düzenlendiğini kaydetti. Öte yandan, katılımcıların yarısı, İzmir’de kadınların işe alımlarında ön yargı ile karşılaşmadığını belirtti.

SOSYAL MEKAN UYARISI

Sosyal yaşam verilerinde ise yüzde 70’lik kesim kadınların sağlık hizmetine ulaşmada sıkıntı yaşamadığını aktarırken, meslek edinme ve kişisel gelişim ile ilgili ücretsiz eğitimlere ulaşabilme imkanı konusunda olumlu düşünenlerin oranı ise yüzde 52 olarak gerçekleşti. Katılımcıların yüzde 40’ı İzmir’de mahallelerde kadınların ulaşabileceği sosyal mekanların olduğunu, yüzde 37’si ise olmadığını kaydetti.

BARAN: SONUÇLAR DİĞER DERNEKLERE İLETİLECEK

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Baran, uygulanabilir projelere yoğunlaştıklarını ve yola çıktıktan sonra pek çok kurumdan destek aldıklarını kaydetti. Bu desteklerden duydukları mutluluğu dile getiren Baran, önümüzdeki dönemde yapacakları etkinliklerle ilgili olarak da katılımcıları bilgilendirdi. Kentin sunduğu ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan herkesin eşit şekilde yararlanması gerektiğini, kent planlaması, eğitim ve sağlık gibi alanlarda kadınların ihtiyaçlarının gözönüne alınması gerektiğini vurgulayan Baran, anket sonuçlarını ve önerilerini ise BM’ye Kadın Dostu Kent olmak için başvuran 12 kentteki sanayici ve işadamı derneğine göndermek istediklerini dile getirdi. Baran ayrıca İZSİAD’ın ismine 'iş kadınları' ibaresinin konulması için yürüttükleri çalışmalarda son aşamaya geldiklerini, diğer SİAD’lara da örnek olmak istediklerini belirterek sözlerini sonlandırdı.



BT(İÖ/CK)