İstanbul’da örgütlenen kaçak ve göçmen ayrımını reddeden, vatandaşlık ve ‘belgeli’ olma durumuna bakılmaksızın herkesin koşulsuz serbest dolaşım savunan Göçmen Dayanışma Ağı ve Transborder Aktivistleri üyesi yaklaşık 60 kişi, 2 otobüsle bugün Edirne’ye geldi. Edirne Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü’nde yapımı yeni tamamlanan Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan kaçakların barındığı binanın önünde toplanan aktivistler, hazırladıkları basın açıklamasını 7 ayrı dilde okudu.

Edirne Geri Gönderme Merkezi’de kalan 300 kaçağın bir bölümü kendileri için eylem yapmaya gelen aktivistlere pencerelerden el sallayarak ve giysilerini demir parmaklıklara asarak destek verdi.

Grup adına açıklama yapan Çağdaş Önder, yeni yapılan binanın sosyal bir hizmet için inşa edilmediği, aksine bir alıkonma merkezi olduğu söyledi. Önder, "Bu merkez, Meriç’teki alıkonma merkezlerinden ve Yunanistan sınırında inşa edilmekte olan duvardan sadece birkaç kilometre uzaktadır. Dünyanın birçok yerinde benzer merkezlerde bulunduk. Bu yerlerin hepsinde göçmen karşıtı politikalar uygulanmakta ve planlanıp koordine edilmektedir" dedi. Önder’in ardından arkadaşları ayni bildiriyi, Rusça, Yunanca, İngilizce, Arapça, Farsça, Fransızca olarak da okudu.

Basın açıklamasının ardından aktivistler merkezin önünden pencerelerden kendilerini seyreden kaçaklara el sallayarak, 'Freedom' (Özgürlük) sloganı attı.

POLİS PANKART ASILMASINA İZİN VERMEDİ

Merkezin dışında slogan atıp özgürlük isteyen eylemcilerden bazıları ellerindeki pankartları merkezin duvarındaki demir parmaklıklara asmak istedi. Merkezde görevli polisler pankartların indirilmesini isterken, basın açıklamasın ardından grubu uzaklaştırdı. Kaçaklara el sallayarak otobüslere binen eylemciler, geldikleri otobüse binerek İstanbul’a döndü.



GB(LK/SS)