Deprem, sel, heyelan ve doğal afetler başta olmak üzere her türlü arama kurtarma çalışmasında görev alan JAK Taburu, SDÜ'nün konuğu oldu. Arama kurtarma ekibi, tim faaliyetlerini, üniversite öğrencileri, akademisyen ve üniversite bünyesindeki arama kurtarma birimleriyle paylaştı. SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Konferans Salonu'nda taburun çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Programa SDÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hüseyin Akyıldız, Isparta Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan, İl Afet Acil Durum Müdürü Muhammed Arabacı katıldı. Programda konuşan Prof.Dr. Hüseyin Akyıldız, deprem, sel gibi felaketlerin insanoğlu için travmatik sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti. Prof.Dr. Akyıldız, "İçinde yaşadığımız dünyada acil alınması gereken tedbirlerden biri, arama kurtarma ekiplerinin sürekli hazır tutulmasıdır. Onlar, bu tür yıkıntılarda, enkazlarda kalmış hayat suyu bekleyen insanların bu dünyaya ait melekleridir" dedi.

JAK Taburu Komutanı Jandarma Binbaşı İbrahim Akgün ise taburun tatbikatları ve katıldığı arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili sunum yaptı. Konuşmaların ardından İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan, Jandarma Genel Komutanlığı'nın plaketini Rektör Yardımcısı Akyıldız'a verdi. Daha sonra taburun arama kurtarma çalışmalarında kullandığı ekipmanların sergilendiği stantlar gezildi. Burada da katılımcılara çeşitli bilgiler verildi.

KURTARMA KÖPEĞİ TALAS

Son olarak iki kurtarma çalışmasının sunulduğu kısa bir tatbikat gerçekleştirildi. İlk gösteride, arama kurtarma köpeği Talas'ın katılımıyla kayıp arama çalışması yapıldı. Tatbikat alanına yerleştirilen kutuları koklayan Talas, kayıp kişiyi hemen buldu. İkinci uygulamada ise hastane binasının çatısında kurtarılmayı bekleyen bir kişinin halat vasıtasıyla çatıdan güvenli şekilde alınıp indirilmesi sunuldu. Her iki uygulama, başarıyla tamamlandı.

13 YILDIR FAALİYETTE

1999 yılında faaliyete geçen JAK Taburu bünyesinde, doğal afetlerde arama ve kurtarma faaliyetlerini icra edecek 2 afet bölüğü ve 1 özel arama kurtarma bölüğü bulunuyor. Özel arama kurtarma bölüğü bünyesinde ise 2 dağcılık, 2 su altı, 8 arama, 10 kurtarma timi görev yapıyor. Taburda 10 da kurtarma köpeği mevcut. Taburun tüm personeli özel eğitim görmüş rütbeli komandolardan oluşuyor. Tabur bugüne kadar Van depremi, İstanbul'daki sel felaketi, ülke genelindeki dağda kaybolma, nehir, göl ve denizde kaybolma gibi sayısız olayda görev aldı.