Daha önce 28 Ocak 2010’da bir araya gelen Demirtaş ve Hristofyas’ın ikinci görüşmesi de yine Lefkoş’da Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleşti. Yarım saat olarak planlanan görüşme bir saatten fazla sürdü. Demirtaş 2 yıl önce Hristofyas ile bir araya geldiği zaman, yapmış olduğu açıklamalardan ve görüşlerinden çok etkilendiğini, Kıbrıs sorununun çözümüne dair umutlandığını ve olumlu gelişmeler olacağını tahmin ettiğini söylediğini hatırlattı. Ekrem Demirtaş önceki ve bu görüşmeyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de bilgi veridiğini söyledi. Demirtaş, her şeyden önce bir işadamı olduğunu ve ekonominin önemini vurgulamak istediğini belirterek, hem adanın iki tarafı arasındaki ekonomik ilişkilerin hem de Kıbrıs ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişikilerin geliştirilmesinin siyasi çözüme büyük katkı yapacağını söyledi.

'EKONOMİK ADIMLAR SİYASİ ÇÖZÜMÜ HIZLANDIRIR'

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Kuzey ve Güney'in ekonomisini birleştirmek için adım adım ilerlenmezse, Türkiye KKTC’yi desteklemeye devam eder" dedi. Türkiye ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında özellikle turizm, finans ve inşaat gibi alanlarda işbirliği yapılabileceğini ifade eden Demirtaş, "Bölünmüş Kıbrıs’ın kimseye faydası olmaz. Böyle bir ortamda yatırımcı gelmez ama sorunlarını çözmüş olan Kıbrıs’a her yerden yatırımcı gelir, Türkiye’den de gelir. Ekonomik olarak atılacak adımlar siyasi çözümü de hızlandırır" diye konuştu.

Demirtaş, Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlayacak ve Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kesimleri arasında ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirecek ve aşamalı olarak hayata geçirilecek bir dizi öneride bulundu. Hristofyas da bir dizi önerisini Demirtaş’a söyledi. Demirtaş da bu önerileri Ankara’ya ileteceğini ifade etti.

'EROĞLU İLE AYNI NOKTADA DEĞİLİZ'

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas da Demirtaş’ı iki yıl sonra tekrar ağırlamaktan ve görüşmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Demirtaş’ın ekonominin geliştirilmesi yolundaki görüşlerine tamamen katıldığını belirten Hristofyas, "Ama ekonomi tek başına yeterli değil. Mutlaka siyasi koşullarının da sağlanması gerekir. Sayın Talat ile anlaşmaya çok yakındık ama ne yazık ki Sayın Eroğlu ile aynı noktada değiliz" dedi.

ÖNERİLERİ ANKARA'YA İLETECEK

Ziyaretin sonunda Demirtaş, Hristofyas’a Bergama halısı hediye ederken, Hristofyas ise Girne gemisinin maketini hediye etti. Görüşmeden sonra Rum gazetecilerin büyük ilgisiyle karşılaşan ve sorularını yanıtlayan Demirtaş, Hristofyas’a ilettiği önerileri ve karşılığında aldığı önerileri açıklayamayacağını ancak bunları Ankara’ya ileteceğini söyledi.



İÖ(İÖ/CK)