Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, 28 Ekim’de DHA’ya yaptığı açıklamada, İzmir’de Hükümet’in projelerini anlatırken çok sayıda kişinin kendisine “Biz AK Parti’nin yaptıklarını biliyoruz. Bizim sıkıntımız yaşam tarzına müdahale edilecek mi? Yoksa içkili, eğlence mekanlarını kaldıracak mısınız” yönünde sorular aldığını; İzmirli’nin yaşam tarzına müdahale endişesini gidermek için 50 kişilik bir grubu, AK Parti tarafından yönetilen İstanbul’a götüreceğini açıklamıştı. Sait, bu projesini Kordon’da bar ve gece kulübü işletenlerin üye olduğu Kordon İşadamları Derneği ile hayata geçireceğini duyurdu.

KORDON İŞADAMLARI DERNEĞİ ÇEKİLDİ

Sait’in açıklamaları, kendi partisinde de sıkıntı yarattı. Sait, 29 Ekim Cumhuriyet Resepsiyonu’nun verildiği Çankaya Köşkü’nde bazı milletvekillerinin “Sait bizi Reina’ya götür” yönündeki esprilerine maruz kaldı. CHP’den, “İzmirliler eğlence, alkol peşinde koşan insanlar gibi gösteriliyor” denilerek Sait’e sert tepkiler yöneltildi.

İzmir’de eleştirilerin yoğunlaşması üzerine Kordon İşadamları Derneği, siyasette 'Reina seferi’ olarak eleştirildiği gerekçesiyle proje ortaklığından son gün çekildi. Rıfat Sait, geziyi yönetim kurulunda yer aldığı Balkan Anadolu Derneği ile gerçekleştirdi.

AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait’in İzmirliler’in endişelerini gidermek için AK Partili belediyeleri ziyaret turu, İstanbul’dan başladı. Sait’in projesi, yönetim kurulu üyesi olduğu Balkan Anadolu Derneği tarafından gerçekleştirildi. İstanbul gezisine aralarında işadamlarının çoğunlukta olduğu 50 kişi katıldı.

MARMARAY'DA İNCELEME

Gezi, yoğun çalışmalar nedeniyle ziyarete kapatılan, heyetin özel izinle girdiği Marmaray’ın Üsküdar’daki tünelleri ile başladı. Yerin 60 metre altına giren heyete yetkililer bilgi verirken şunları söyledi:

"Beş farklı noktada çalışmaları süren projede deniz altına 11 tüp yerleştirilecek. Boğazın altından kanallar açıldı. Dışarıda üretilen tüpler buraya yerleştirilip üzerleri kapatıldı. İhaleyi alan yüklenici firma ile sözleşme 29 Ekim 2013 tarihinde bitiyor, ama Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’ın talimatıyla açılış, 30 Eylül’e çekildi. İlk kazması 2004 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından vuruldu. Bu tüpler sayesinde Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakikaya düşecek. Projenin toplam uzunluğu 13.6 km. bu projenin ana amacı banliyö hatlarını tüplerle bağlamak. Tüplerin toplam uzunluğu bin 387 metre. 440 tane vagon siparişi verildi. 3 tanesinin imalatı tamamlandı. Projenin yüzde 85’i tamamlandı. Elektrik döşeme ve yürüyen merdiven sistemleri konuluyor” dedi.

Marmaray’ı eşi Sevilay Sait ile gezen Rıfat Sait, gezi sonunda yaptığı açıklamada, “Bu projeyi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı götürüyor. Sayın Bakan Binali Yıldırım’ın gerçekten tebrik edilmesi gerekir. İzmir’de de önemli çalışmalar devam edecek.”

İZMİR METROSU DA BİTEBİLİRDİ

Üçyol- Üçkuyular metro hattı çalışmaları üzerinden İzmir metrosunu eleştiren Sait, CHP’li Büyükşehir Belediyesi’ne yüklendi. İzmir metrosunda sorun yaşandığını, ihale sürecinin aksadığını söyleyen Sait “Aziz Kocaoğlu bazı şeylerde işler bitmeyince farklı nedenler öne sürüyor. Başkan isteseydi İzmir’deki metroyu bitirebilirdi. Başka şeylerle uğraşmasınlar. Önce böyle şeyleri yapalım. Teknik işleri bitirelim. Eğlencelerle, şovlarla uğraşmak yerine iş yapmak lazım iş. İstanbul’da bu tip büyük projeler devam ettiği için başarılı olunuyor. Türkiye’de o yüzden AK Parti kazanıyor. İzmirlilerin de bu hizmetleri artık görmesi gerekir. Biz bunu anlatmaya çalışıyoruz. Tabi ki bizim çalışmamız ve projemiz farklı yerlere çekildi. İşte proje, işte çalışma. Bakanımız Binali Bey’in öncülüğünde sadece İstanbul’da değil tüm Türkiye’de önemli işler yapılıyor. İzmir metrosunda büyük sıkıtılar yaşandı. Bir İzmirli olarak artık projenin bitirilmesini istiyoruz. Yerel seçimlere zaten bir yıllık süre kaldı. Bitiremezlerse biz bitireceğiz” dedi.

'BESA BES' DEMİŞTİM

Son dakika kararı ile programdan çekildiğini açıklayan Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı ve Kordon esnafı hakkında da konuşan Sait, “Biz turu yapacağız demiştik. Yaptık. Daha önce ben 'besa bes’ demiştim. Yani bu bizde (Arnavutça) 'sözüm söz’ demektir. Biz verdiğimiz sözü tuttuk. Sözünü yerine getirmeyenlere sormak lazım” ifadelerini kullandı.



ED(İÖ/AAA)



------------KUTU 1----------



Geziye katılan heyet



Rıfat Sait’in organize ettiği geziye çoğu Balkan göçmeni olan işadamları katıldı. Sait’in geziye katılanlarla sık sık 'fikir sofrası’ adını verdiği yemekli toplantılarda bir araya gelerek, görüşlerini aldığı öğrenildi. Heyette şu kişiler yer aldı:

Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, eşi Sevilay Sait, Balkan Anadolu Derneği Başkanı Ender Öztürk, Balkan İşadamları Derneği Başkanı İsmail Karaduman, Sebahattin Dönmez, Eyüp Aksu, Niyazi Gültekin, Hikmet Tınaztepe, Fatih Özfatura, Latif Aydemir, Gürhan Albayrak, Ali Emre Akgüneş, Ali Aktaş, Niyazi Gültekin, İsmail Karaduman, Sabri Çetin, Durmuş Ak, Birol Ülgen, Bayram Kakı, Sinan Ernoyan, Ayşe Karadağ, Adnan Öztekin, Turhan Gökhan Çelenk, Kadri Sait, Meliha Gezer.



------- KUTU 2----------


Gezide neler var?



Marmaray’dan sonra İstanbul gezisi, Kadıköy, Kartal Metrosu ziyareti ile sürdü. Heyet, Eyüp’te Piyer Loti Teleferiği’ni inceleyecek ardından Florya’daki İstanbul Akvaryumu’nu gezecek. Heyetin bir sonraki durağı ise İstiklal Caddesi olacak. Akşam gece kulüplerine gidilecek. Yarın da heyet, İstanbul büyükşehir Belediyesi’nin yatırımları konusunda brifing verecek, Miniatürk ve Panoroma 1453 Tarihi Müzesi gezecek.