Organize sanayi bölgeleri (OSB) ve enerji temini konusundaki sorunları aylık dergilerindeki başyazıda değerlendiren İAOSB Başkanı Hilmi Uğurtaş, bu yıl üretim ve sanayicinin önünün daha fazla açılmasını beklerken, daha yılın başında doğalgaz ve elektrik tedariki konusunda bazı OSB’lerimizin sıkıntılarıyla karşılaştıklarını yazdı. Türkiye'de bazı firmalara toptan satış yetkisi verilse de doğalgaz piyasasını BOTAŞ’ın elinde tuttuğunun bilindiğini aktaran Uğurtaş, BOTAŞ’ın OSB'leri azami ve asgari sınırlar içinde tuttuğunu, sınırlar aşıldığında ise cezalandırma yoluna gittiğini söyledi.

Uğurtaş, "Bu denli kırılgan ve değişken olan global ekonomi içinde dünya piyasalarının gerçeklerini gözardı ederek sanayicimize bu yöntemle yaklaşmak doğru değildir" derken,  BOTAŞ’ın da ithal ettiği doğalgazla ilgili aynı kısıtlamalarla karşı karşıya olduğunu ancak, OSB’lerin tersine BOTAŞ’ın bu cezaları mahsup etme şansı olduğuna dikkat çekti.

ELEKTRİK DAĞITIMI BASİT KOMİSYONCULUK DEĞİL

İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, OSB'ler ile sözleşme yapan bazı elektrik toptancısı firmaların da daha sözleşmeler yeni başlamışken ortaya çıkan ilk sorunda sözleşmeleri fesih yoluna gitmelerini, ticari olarak etik bulmadıklarını vurguladı. Uğurtaş, şöyle devam etti:

"Bu sıkıntıların hükümetimiz tarafından da değerlendirilerek OSB’lerin dolayısıyla sanayicimizin zarar görmesi engellenmelidir. Elektrik toptan satışının 'Basit komisyonculuk' mantığıyla yapılmasına izin verilmemelidir. Elektrik toptan satış lisansı verirken enerji yatırımı bulunması şartı muhakkak aranmalıdır. Konuyu OSBDER olarak da yakından izliyoruz."



BT(İÖ/İD)