İzmir’de 2005 yılında temeli atılmasına karşın 2007 ve 2009 yıllarında iki kez müteahit firmaların inşaatı yarım bırakması ve sözleşmelerin feshedilmesi sonucu geciken 5.5 kilometrelik Üçyol-Üçkuyular metro hattı, 2010 yılında iki ayrı etaba bölünerek ihale yapıldı. Öztaş firmasının kazandığı ihale kapsamında yapılan İzmirspor ve Hatay istasyonlarıyla tünel inşaatı tamamlandı. 2011 yılı başında açılması beklenen ancak inşaat çıkan aksaklıklar nedeniyle ertelenen açılış bugün gerçekleşti.

SİNYALİNİ BİR GÜN ÖNCE VERDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 28 Aralık tarihinde 300 otobüs alım sözleşmesi töreninde Üçyol-Üçkuyular metro hattı iki istasyonuyla ilgili olarak, “Bir sabah ansızın metroya yürüyebiliriz” sözleriyle metroyla ilgili sinyali verdi. Bu sabah basın mensupları kent gündemiyle ilgili önemli bir konuda açıklama yapılacağı bilgisiyle Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı salonuna çağrıldı.

O SABAH BU SABAH

Başkan Kocaoğlu, burada yaptığı konuşmada kent gündemini uzun bir süredir meşgul eden ve Büyükşehir Belediyesi’nin en çok eleştirilen konunun metro olduğunu söyledi. Gazetecileri metronun iki istasyonuyla ilgili olarak “Bir sabah ansızın yürüyebiliriz” dediğini hatırlatan Kocaoğlu, “O sabah bu sabah. Buradan Konak metro istasyonuna yürüyeceğiz. Metroya binerek önce İzmirspor, ardından da Hatay istasyonuna gideceğiz. Bugünden itibaren vatandaşları da taşımaya başlayacağız” dedi.

İKİ İSTASYONDAN ÜCRETSİZ BİNİLECEK

İki istasyon arasında aylardır her türlü teknik testlerin yapıldığını belirten Kocaoğlu, 'yolculu ön işletmeye' geçtiklerini söyledi. Kocaoğlu, bu süreçte Hatay ve İzmirspor istasyonlarından metroya binecek yolculardan ücret alınmayacağını açıkladı. Kocaoğlu “Yıllardır çektikleri sıkıntılar nedeniyle Hatay bölgesinde yaşayanların bir anlamda gönlünü alma olarak değerlendirebiliriz” dedi. Yolculu ön işletme bitince ücretli yolculuk başlayacak.

İKİ TRENDEN BİRİ GİDECEK

Kocaoğlu, sinyalizasyon sistemiyle ilgili yazılımın onaylanması süreci nedeniyle, tren seferlerinin 4 dakikaya düştüğü yoğun saatlerde Üçyol’a gelen iki çekerden bir tanesinin Hatay’a devam edeceğini söyledi. Bu nedenle 4 dakikada bir olan seferlerin İzmirspor ve Hatay istasyonuna 8 dakikada bir gerçekleşeceğini belirten Kocaoğlu, “Yolcular gelen metro vagonuna ve istasyonlardaki yönlendirme panolarından metronun Hatay ve İzmirspor istasyonuna gidip gitmediğine bakacak. Sinyalizasyon çalışması nedeniyle iki hatta birden çalışma yapamadığımız için peronlar dönüşümlü kullanılacak. Sinyalizasyon sürecinin tamamlanması sonrası girince 4 dakikada bir sefer yapılabilecek” dedi. Seferlerin 8 dakika ve üzerine çıktığı günün diğer saatlerinde ise her trenin bu istasyona gireceğini belirten Kocaoğlu, metronun iki istasyonunu İzmirlilere yılbaşı armağanı olması için 29 Aralık’ta devreye aldıklarını söyledi. Sözkonusu sinyalizasyonla ilgili durumun benzer açılışlarda da olabileceğini, bunda bir eksiklik aramanın doğru olmadığını söyledi.

KALAN İSTASYONLAR 2013 YILINDA BİTECEK

Metronun inşaatı devam eden üç istasyonuyla ilgili olarak da “2013 yılı içinde bir sabah bineceğiz” diyen Başkan Kocaoğlu, “Metro işi süre verilecek bir inşaat, imalat değil. İşin başında biz de tarih verdik. Hata yaptık. Bir yerde aksilik çıkıp, sistemi öteleyebiliyor. İzmirliler metronun bitmesini çok istiyor. Bana sorarsanız hemen şimdi bitmesini istiyorum. İzmirlileri ve kente gelen ziyaretçilere hayırlı olmasını diliyorum. Metroda mevcut Evka-3 ile Üçyol arası hatta günde 200 bin kişi taşıyoruz. Bu iki istasyonla birlikte ilk etapta 225-230 bin yolcu olmasını bekliyoruz. Daha sonra sayı daha da artacaktır” dedi.

AÇILIŞ TÖRENİ HATTIN TAMAMI BİTİNCE

Kocaoğlu, açıklamalarını ardından basın mensuplarıyla birlikte Konak İstasyonu’ndan metroya bindi. Metro yolculu olarak ilk kez İzmirspor ve Hatay istasyonlarına seferini gerçekleştirdi. Tüm metro istasyonları ve vagonlarda iki istasyonun sefere başladığı anonsu yapılmaya başlandı. İzmirspor ve Hatay İstasyonları’nda metrodan inen ve istasyonları gezen Başkan Kocaoğlu, bu duraklardan binmeye başlayan İzmirlilere de “Hayırlı olsun. İyi yolculuklar” dedi. Kocaoğlu, iki istasyon için tören yapmadıklarını, hattın tamamının inşaatı bittiğinde açılış töreni gerçekleştirileceklerini belirtti.

Hizmete giren son bölümle birlikte metro hattının kullanılan toplam uzunluğu da 15.6 kilometreyi buldu.



UB(İÖ/AAA)