İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi Çalıştayı Kaya Termal Otel’de gerçekleştirildi. TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen ve İzmir Körfezi’nin ekolojik sistemini artıracak olan projenin tanıtıldığı çalıştaya sivil toplum kuruluşlarından akademisyenlere kadar pek çok kişi katıldı. Projenin ekonomik getirilerine de vurgu yapılan çalıştayın açılışında konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, çevreyle ilgili aşamalar da tamamlanırsa projenin hızla ilerleyeceğine işaret ederek, “Körfez hem yüzülebilir olsun, deniz dibi canlı varlığı tekrar kazansın, Körfez’deki esinti imbat olunca da meltem olunca da ikisi birbirinden güzel olsun istiyoruz. Amaç bu, çalışma devam ediyor. Belediye 16 derenin denize akan ağızlarının rehabilitasyonu, sirkülasyon kanalının açılmasını üstleniyor. TCDD de 13 kilometrelik seyir kanalının açılması işlemini üstleniyor. Ayrıca bu atıkların, çamurun istiflenmesi konusunda da yine bir işbirliği içindeler. Ben her ikisini de tebrik ederim” dedi.

“ARA SIRA AYARI KAÇIRIYORUZ”

İzmirlilerin yaşamını kolaylaştıran, şehir kalitesini artıran projelere her zaman hiçbir siyasi mülahazayı dikkate almadan destek vermeye devam edeceklerini de vurgulayan Bakan Yıldırım, “İzmir’in bunu hakettiğini düşünüyoruz. Kayıp yılları var, telafi etmek gerektiğini hepimiz biliyoruz. Aslında siyasi rekabet hizmeti de hızlandırıyor. O da güzel bir şey. O yönüyle de ben mutluyum. Ara sıra ayarı kaçırıyoruz, hizmette biraz akamete uğruyoruz. Ölçüyü kaçırmadan dozunda bırakırsak siyasetin yararı var. Yeter ki rekabet olsun, bundan da İzmir kazansın” diye konuştu.

KOCAOĞLU: MİRAS PROJEM BUDUR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise projede çevre yatırımıyla ilgili görev aldıklarını belirterek, “Bu kanal açılacak, su sirkülasyonu hareketlenecek. iki kanal birbirini destekleyecek, canlılık artacak ve yüzülebilir bir körfeze ulaşacağız. Ben hem İZBAN hem de körfez projesinde katkılarından dolayı bakanıma sonsuz teşekkürlerimi, şükranlarımı iletiyorum” diye konuştu.

İzmir’in doğal ve tarihi zenginlikleriyle tanındığını aktaran Kocaoğlu, 8 yıl içinde 24 arıtma bitirdiklerini anlatarak şunları söyledi: “Arıtma bitirerek çevre bakımından dünya liginde 400 metropol içinde bir noktaya çıkaramıyorsanız, ama dünyanın en güzel körfezlerinden bir tanesini 70 yıl önceki gibi yüzülebilir hale getirirseniz sürdürülebilirliği gerçekleştirmiş kent olarak belki ilk 5 sıraya gireceksiniz. Bu tanıtım, bütün tanıtımlardan kıymetlidir. Projenin bir tarafı da bu. Ben 8.5 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Bu proje üzerinde çok kafa patlattım. Görevim bittiği zaman 'miras olarak bırakıp gideceğim proje nedir’ diye sorulduğunda “budur’ diyeceğim.”

 

BT (İÖ/RT)