İstanbul'da Eylül ayında yapılan toplu ulaşım zammından sonra İzmir'de de gündeme gelen ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kararıyla 2 ay ertelenen ulaşım zammı, meclis tarafından onaylandı. Ağustos 2011 tarihinde yapılan son zamdan sonra artan akaryakıt fiyatları, vergiler ve toplu sözleşmelerde ücretlerde gerçekleşen artışlar zamma gerekçe gösterildi.

Yeni tarifeye göre otobüs, metro, vapur ve banliyöde tam biniş yüzde 5.71 artışla 1, 75 TL'den 1.85 TL'ye, öğrenci binişi yüzde 5.26 oranında artışla 95 kuruştan 1 TL'ye yükseldi. Tarifedeki 1.10 TL olan öğretmen binişi ise yüzde 4.55'lik artışla 1,15 TL oldu. İlçelere ulaşımda ise 3 TL'lik tam biniş yüzde 6.67'lik artıla 3.20 TL'ye yükseldi. Öğrenci binişi ise yüzde 6.06 zam gördü. Öğrenciler 1 lira 65 TL'lik ilçelere ulaşımda artık 1 lira 75 TL ödeyecek. Öğretmen binişi ise yüzde 5.41 oranında zamla, 1.85 TL'den 1.95 TL'ye çıktı. Havaalanı otobüslerine biniş ise 3,5 TL'den 3.70 kuruşa yükseldi.

2 BİNİŞLİK BİLET

Kentkartı olmayanların otobüs şoförlerinden satın alabildiği 3,5 bilet ücretlerinin 31 Aralık 2012 tarihine kadar mevcut tarifeden devam etmesi kararı alan Belediye Meclisi, yılbaşında itibaren 3'lük biletin fiyatını 6.50 TL'den 7,50 TL'ye, 5'lik biletin fiyatını ise 10.40 TL'den 12,50 TL'ye çıkarttı. Ayrıca yeni bir uygulamaya geçilerek yılbaşından itibaren 2 binişlik biletler 5 TL'den satılmaya başlanacak.

60 YAŞ KARTLARI 100 TL

Sayıştay kararı nedeniyle bir süre kullanılamayan ancak Haziran 2012 tarihinden itibaren 50 TL'lik ücret karşılığı geçerlilik kazanan 60 yaş kartları tarifesi de belirlendi. 2013 yılı 60 yaş kartları 100 TL'lik ücret karşılığı vize yapılacak. Mevcut kartlar 31 Ocak'a kadar kullanılabilecek. Mecliste zam kararıyla ilgili görüşmelerde AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, zam yapma kararının ESHOT Encümeni'ne ait olduğunu meclisin böyle bir görevi ve yetkisi bulunmadığını söyledi. Bu nedenle oylamaya katılmayacaklarını belirten Çakar, mecliste alınan kararın yasa ve çalışma yönetmeliklerine aykırı olduğunu söyledi. CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan ise "Yapılan da hukuki bir yanlış yoktur. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nden meclisin zam yapabileceği bazı belediyelere gönderdiği yazılardan örnekler verdi. Hukuk Komisyonu Başkanı CHP'li Meclis Üyesi Rıfat Özer de "UKOME'de belediye, trafik, demiryolları temsilcileri var. Şimdi Denizyolları, karayolları ya da havayolları tarife koyarken bizim katkımız var mı? Yok. Belediye halkın temsilcisidir. Bu zam kararı halkı doğrudan ilgilendiriyor. Nasıl olur da belediye meclisi halkı ilgilendiren bir kararda yetkisiz olur. Bunun için hukukçu olmaya gerek yok' dedi. CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan da "Fiyat ayarlamasında bizim onayımızın alınması sorun olmaz" dedi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamaya AK Parti gurubu katılmadı. Zam kararı oylamaya katılanların oybirliğiyle alındı. Zammın, 26 Kasım pazartesi gününden itibaren geçerli olacağı belirtildi.

UB(KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)