Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Microsoft Türkiye tarafından Türkiye genelinde başlatılan 'Bilenler bilmeyenlere bilgisayar öğretiyor' projesinin İzmir ayağının açılışını yaptı. Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi’ndeki törene Yıldırım’ın yanı sıra Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Microsoft yetkilileri kursiyerler katıldı.

Konuşmasına “İzmir’in havası sıcak ama insanları daha sıcak” diyerek başlayan Bakan Yıldırım, projenin önemine değindi. Yıldırım, projeyi ve bilişimin sağladığı kolaylıkları şöyle anlattı:

“Microsoft gibi Türkiye’de birçok bilişim firması var ama bilişim firmalarının sadece yazılım donanım satmasını yeterli görmüyoruz. O işin kolay tarafı. Bir ülkede marka olmak ülke insanının sizi kabul etmesi, kendinden sayması için sosyal sorumluluklar üstlenmeniz lazım. Bilenler bilmeyenlere bilgisayar öğretiyor. Bu sadece bir tanesi. 8-10 projeyi birlikte gerçekleştirdik. Microsoft, Türkiye’ye 200 milyon dolar yatırım yapmaya karar verdi. Türkiye’de gelecek var. Gençlik var. Türkiye’de dinamik bir nüfus var. Üreten, ülkesini 100'üncü yılda büyük Atatürk’ün hedef gösterdiği medeniyetler seviyesine taşımaya ant içmiş 75 milyon insan var. Krizlerden, sorunlardan yıldızı parlayan ekonomisi dimdik ayakta olan nadir ülke var bunların başında da Türkiye var. Bilişim bazılarınız için yeni olabilir. Ama bilişim öyle bir şey ki artık çaya, çorbaya limon neyse internette aynı şey. Şimdi ailede ne var ana, baba, çocuklar. Bir de cep telefonu ve internet var. Bunlarsız aile düşünebiliyor musunuz? Türkiye’nin bilgi toplumu olma yolundaki hedeflerini çalışmalarının öncüleri sizin olmanızı istiyorum. Bunun için süreci başlattık. 30 mahallede her yerde sınıflarda 10 bin Karşıyakalı kadınımızı öğretici ve öğrenen bilgi toplumunun birer ferdi yapmak için bu adamları attık. Bunu da el ele vereceğiz. Bilgisayar bilenler bilmeyenlere öğretecek. Çünkü artık her şey bilişimle sanal dünyaya doğru gidiyor."

Bakan Yıldırım, 13 milyon vatandaşın her gün e-devleti kullandığını, bunların 365 bininin de 65 yaşın üzerinde olduğunu anlattı. Yıldırım, "İster nene olun ister genç kız, delikanlı olun. Bu bilgisayar lazım. Hiç kaçış şok. Bunu mutlaka öğreneceğiz. İşte imkan burada. Bilgi toplumu olmadan lider ülke olunmuyor. Bu projeyi iyi anlayacak olan İzmir’dir, Karşıyaka’dır. Onun için burada yaptık. Karşıyaka çağdaşlığın, gelişmişliğin İzmir ise Türkiye’nin vitrinidir. Buradaki çalışmalarımız el ele vererek birlikte İzmir’den başlatıyoruz” dedi.

Microsoft Türkiye Temsilcisi Tamer Özmen, projede bin 100 gönüllünün çalıştığını, bir garsonun işi bırakıp bu proje ile ayda 5 bin lira gelir kazanmaya başladığını söyledi. Microsoft Türkiye olarak hedeflerinin 'İstanbul şirketi' olmamak olduğunu belirten Özmen, "İnşaat, tekstil sektörünü anlatmak çok kolay ancak teknoloji sektörünü anlatmak çok zor. Sürekli değişiyor. Türkiye’nin gelişmesi için teknoloji büyük bir etken. Türkiye Rusya, Çin gibi ülkelerle yarışıyor. Türk halkı teknolojiyi kullanmaya başladı" diye konuştu.

SEABIRD DENİZ UÇAĞINA BİNDİ

Bakan Yıldırım törenin ardından, sürat teknesi ile Karşıyaka’dan Alsancak’a hareket ederek Seabird adlı deniz uçağına bindi. Uçağın kokpit bölümünden kendisini uğurlayanları selamlayan Bakan Yıldırım, ilk kez deniz uçağına bindiğini söyledi.

Alaçatı-İstanbul arasında tarifeli yolcu taşımaya başlayan Seabird’in ilk protokol yolcusu da Bakan Yıldırım oldu. Yıldırım seferlerin başlaması nedeniyle Alaçatı’da düzenlenecek törene deniz uçağıyla gitti.



Elif DEMİRCİ/İZMİR,



ED(İÖ/ESM)