Ersu Hızır, geçen 17 Eylül Pazartesi günü görevine geri dönmek üzere Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı'na geldi. Görevine geri dönmesinin önünü açan Danıştay kararı ve İçişleri Bakanlığı yazısının uygulanmasını isteyen Hızır, belediyenin geri adım atmaması üzerine tespit tutanağı tutturdu. Hızır, bir gün sonra 18 Eylül Salı günü ise avukatı Gülseren Menek aracılığıyla görevine geri dönmesinin önünü açan Danıştay 5'inci Dairesi kararını ve İçişleri Bakanlığı'nın mahkeme kararının uygulanmasını isteyen talimat yazısını uygulamayan CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ilgili bürokratlarla ilgili suç duyurusunda bulundu.

SON BİR AYDA KRİZ BÜYÜDÜ

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun güven bunalımına düştüğü gerekçesiyle görevden aldığı Ersu Hızır'ın göreve dönmesine olanak sağlayan Danıştay 5'inci Dairesi kararından sonra başlayan yeni tartışmalar ve kriz büyüdü. Hızır'ın Danıştay kararına uyularak kadrosunun geri verilmesi beklenirken, Büyükşehir Belediyesi yönetimi uzman kadrosuyla göreve yaptığı Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürlüğü'ndeki görev yerine, 9-27 Ağustos tarihleri arasında gelmediği tespitiyle tutulan tutanakların ardından disiplin işlemi başlattı. Hızır'ın izinsiz 10 günden fazla işe gelmediği için 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 94'üncü maddesine göre 'Devlet memurunun mazaretsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunmuş sayılır' işlemi gerçekleştirildi. Tebligat Hızır'a 28 Ağustos'ta yapıldı. Hızır da 29 Ağustos'ta faksla 15 Ağustos'tan itibarin 10 gün istirahatli olduğunu gösteren raporu gönderdi. Ancak, Büyükşehir Belediyesi raporu kabul etmedi. Görevden çekilme isteği işlemiyle ilgili işlemleri başlattı. Danıştay kararına da bu nedenle uymadı. Hızır ise geçerli raporu olduğunu belirterek görevine başlatılması için İçişleri Bakanlığı'na dilekçe verdi. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü Yavuz Selim Köşger imzalı 11 Eylül 2012 tarihli yazıyla, istiharat raporu nedeniyle "mazareti olmaksızın görevin terk edilmesi" hükmünün gerçekleşmediği bildirildi. İçişleri Bakanlığı "Dolayısıyla kesin istiharat raporu olan devlet memurunun görev yerini terk ettiği gerekçesiyle müstafi (işten çekilmiş, istifa etmiş) sayılması işlemi mevzuata aykırıdır. Herhangi bir aksaklığa veya mağduyite sebebiyet verilmemesi bakımıdan, ilgili mevzuat ve söz konusu yargı kararı doğrultusunda gerekli işlemin yapılması" kararını verdi. Bunu Büyükşehir Belediyesi'ni bildirdi.

Bu gelişmenin ardından Ersu Hızır ve avukatı Gülseren Melek ile birlikte 17 Eylül'de görevine başlamak üzere Büyükşehir Belediyesi'ne geldi. Göreve dönüş işlemi yapılmayınca, Hızır durumunu belirten bir tutanak tutturdu. Tutanakta mahkeme kararına uyarak göreve başlamaya geldiğini yazdı. Belediye yöneticileri ise İçişleri Bakanlığı kararını uygulamama gerekçelerini Bakanlıka bir yazıyla bildirdi. Burada 'Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık raporları ile hastalık ve rafakat iznine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik' içinde yeralan 7'inci maddeye dikkat çekildi. Bu maddede hastalık raporlarının aslının veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirilmesi, örneği gönderilmişse de rapor süresi sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunluğu yeralıyor. Büyükşehir Belediyesi yönetimi Hızır'ın rapor başlangıcı 15 Ağustos'tan sonra kendilerine rapor örneği göndermediğini, raporun sonra erdiği ve işe başlaması gereken 26 Ağustos pazar günü olması nedeniye 27 Ağustos pazartesi de belgelerin verilmediğini belirtti. Hızır hakkında 28'inde memuriyetten çekilme işlemiyle ilgili işlem yapıldığı ve aynı gün kendisine tebligatta bulunulduğunu belirten belediye yönetimi, sözkonusu raporun ancak 29 Ağustos'ta kendilerine faks yoluyla gönderildiğini bildirdi. Bu bilgileri İçişleri Bakanlığı'na bildiren belediye yönetimi, memuriyetten çekilme işlemini sürdürdü.



UB (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)