Her yağış ardından çatılarda biriken kar, gündüzleri güneşin etkisiyle eriyor. Gece hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceye kadar düşmesi ile birlikte donuyor ve saçaklarda buz tabakası oluşuyor. Gündüzleri sıcaklığın artması ile boyları 2 metreyi bulan mızrak gibi buz sarkıtlar tehlike yaratıyor. Can ve mal güvenliğini tehlikeye atan sarkıtları imha etmek için kentte oturanlar itfaiye müdürlüğünden yardım istiyor. İtfaiyenin yangın merdivenli buz imha ekibi, sarkıtları ellerindeki uzun sırıklarla kırarak tehlikeyi ortadan kaldırıyor.

Günde yaklaşık 10 kamyon buz kırdıklarını açıklayan İtfaiye Çavuşu İlhan Hükmen, ev veya işyerlerin çatılarında oluşan buzların 110 numaralı itfaiyenin telefonuna bildirilmesini istedi. Saçaklarda oluşan buz sarkıtlarının sıcak havalarda bomba gibi yere düştüğünü belirten Hükmen, şöyle dedi:

"Doğu Anadolu'da kış mevsiminde saçak altında yürümek çok tehlikeli. Vatandaş dikkatli olmalı. Çok sayıda insan her yıl sakat kalıyor ya da hayatını kaybediyor. Ayrıca park edilen otomobiller de sarkıtların düşmesi yüzünden hurdaya dönüyor. Üst katta oturanlar ellerine birer uzun sırık alarak buzları kırmalarını istiyoruz. Eğer bunu yapamıyorlarsa bizden yardım talebinde bulunabilirler." 



Tİ(KS/İD)