Eşi Denise Varone ile birlikte Antalya'ya tatile gelen İsviçre'nin 13 şehirden oluşan Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varone, burada tarihi yerleri gezip ülkesine dönmek için 31 Temmuz'da havalimanına gittiğinde valizinde taş parçasıyla yakalandı. Yapılan incelemede, tarihi eser değeri taşıdığı belirlenen parçaya el konularak Antalya Müze Müdürlüğü'ne gönderildi. İsviçreli polis müdürü de nöbetçi mahkemece tutuklanarak Antalya L Tipi Cezaevi'ne konuldu.

Ülkesinde popüler olan polis müdürünün tutuklanması, İsviçre'de günün konusu oldu ve medyada geniş yankı buldu. Avukatının itirazı üzerine Christian Vareno tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, ardından sınır dışı edildi.

Antalya Müzesi'nde görevli Roma dönemi uzmanlarından iki arkeoloğun 10 Eylül'de yaptığı incelemenin ardından hazırladığı rapor, Antalya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. Buna göre Varone'nin yurt dışına çıkarmak istediği ve 'çakıl taşı' olarak lanse edilen eserin, Roma dönemine ait sütun parçası olduğu belirlendi. Arkeologlar, bu sütun parçasının ülkeden çıkartılması yasak kapsamındaki tarihi eser niteliğinde olduğuna dair görüş bildirdi.

Davanın ilk duruşması 25 Eylül'de görülecek.