Kocaeli Valiliği, İşkur, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası ve MARKA'nın yanı sıra Sakarya, Yalova, Düzce ve Bolu illerinin de ortaklığında açılan fuarda konuşan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, müteşebbislik ruhunun bu yaşlarda üniversite çağında, meslek edinme çağında, lise çağında gençlere aşılanması gerektiğini söyledi. Vali Topaca, "Onlar da müteşebbislerimizi bir araya getiriyoruz ki, iş adamı nasıl olur, müteşebbis nasıl olur, yatırım nasıl olur, insanı nasıl çalıştırırsınız çocuklarımıza burada onları göstermek istiyoruz. Bu fuarın amacı budur. Mutlaka dil bilmek, mutlaka konularında en iyi uzman olarak tanıtıma katkı yapmalılar. İş adamlarımızdan kendisini yetiştirmiş, konusunda uzman, dilini bilen, mesleğini bilen gençleri kendi alanına davet ederek iç dünyasını tanıtarak onların müteşebbislik ruhunu geliştirerek katkı yapmalıdır" dedi.  

"KURSİYER BULAMIYORUZ"

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise Türkiye genelinde yüzde 10.4 işsizlik olduğunu, Kocaeli'nde ise sürekli göç alındığı için bu oranın daha yukarıda bulunduğunu belirterek, " Genç bir nüfusta bu oran biraz daha yüksek. UMEM projesi vasıtasıyla meslek edindirme kurslarımıza kursiyer bulmakta malesef sıkıntı çekiyoruz. Bu vesileyle umarız yeni kursiyerler buluruz. Şu anda bu proje kapsamında Türkiye'de 22 bin kişi istihdam sağlandı. Kocaeli 2 bin kişi ile nüfusuna göre İstanbul'un bile önünde. Ama biz bunun hedefin çok çok gerisinde olduğunu düşünüyoruz. Daha fazla işsize ve mesleksize meslek edindirip, iş bulma gayreti içersindeyiz" dedi. 

MESLEK LİSELİLER TERCİH EDİLİYOR

Ayhan Zeytinoğlu, sanayi kenti olan Kocaeli'de sanayicilerin öncelikle meslek liseleri mezunlarını tercih ettiğini ve bu okulların oldukça popüler olduğunu belirterek, " Tabi burada bölümler farklı farklı. Bazı bölümlerde daha fazlaya ihtiyaç var, bazı bölümlerde daha az. Bizim bölgemiz yüzde 30 otomotiv sanayiinde  konsantre olan bir bölge. Tersanecilik de var. Ayrıca metal, makine üretimi de yüksek. Dolayısıyla metal işlemeye yönelik Endüstri Meslek Lisesi eğitimli öğrencilerin, kursiyerlerin bölgemizde daha fazla şansı olduğunu düşünüyorum. Tabii kimyasal da önemli bir konu. Kimyasal işlemesi, paketlenmesi konusudaki kuruluşların yüzde üçü bölgemizde bulunuyor" diye konuştu.

YABANCI DİL VE TEKNOLOJİ ÇOK ÖNEMLİ

Fuarda stand açan firmalardan biri olan Nikomedya Danışmanlık Şirketi sahiplerinden Elif Erdem ise, tüm sektörler gibi kendilerinin de eleman ihtiyacı bulunduğunu belirterek, nitelikli eleman bulumamaktan yakındı.  Erdim, "Bizim çok fazla elemana ihtiyacımız var. Ama nitelikli elemana ihtiyacımız var. Mesala biz proje danışmanlığı firmasıyız. Fakat proje yazabilen nitelikli eleman ihtiyacı duyuyoruz. Birçok kez ilanımız çıktığı halde bir kişi bile başvurmadı. Bu ne demek oluyor? Aslında issizler gerçekten ihtiyaç olan alanları iyi belirlemeli. Bu alanlar doğrultusunda kendilerini yetiştirebilirler. Sertifika programlarına katılabilirler. Eğitimler alabilirler. En önemlisi de bir yabancı dil bilmeleri gerekiyor. Kendilerini hem yabancı dil hem de teknoloji konusunda eğitmeleri gerekiyor. Bu çok önemli" dedi.

Cumartesi günü akşamına kadar açık kalacak olan fuarın açılışına, Kocaeli'nin yanı sıra diğer illerden de valiliklerin organizasyonuyla otobüslerle binlerce meslek lisesi ve üniversite öğrencisi geldi. Fuarda öğrenciler, stand açan firmalarla yerinde görüşerek iş veya staj için form doldurdu.



MB(MB/AK)