36’ncı TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nın ilk gününe Kırmızı Kedi Yayınevi standına kimliği bilinmeyen kişilerce düzenlenen saldırı damgasını vurdu.

İyi Parti lideri Meral Akşener’in siyasi geçmişi hakkındaki “Asena” adlı kitabını imzalamak üzere fuarda bulunan yazar Sebahattin Önkibar, kitabı imzalatmak üzere sıraya giren kişilerin yumruklu saldırısına uğradı.

Kırmızı Kedi Yayınevi Satış ve Pazarlama Müdürü Salih Yavuz, yaşananları “İmza gününü saat 13:00’te başlattık. Başladıktan 15-20 dakika sonra kalabalık bir genç grup geldi. Önlerindeki arkadaş kitabı imzalatmak için Önkibar’a uzattı. Yazar ismini sordu, Alper diye cevap verdi. Sonrasında ‘Bu kitabı sana kim yazdırıyor?' Önkibar’a çıkışıp bir yumruk salladı. Önkibar’ın çenesini sıyırdı fakat yumruğu atamayınca herhalde sinirlendi, standın üstüne çıkıp içeriye girdi. Öyle olunca standdaki görevliler karşı koydu. Biz karşı koyunca arkasındaki 20-25 kişi standa saldırdı. Birkaç dakika arbede yaşandı, 2 arkadaşımız hafif yaralandı” sözleriyle anlattı. Saldırganların fuar alanından “ellerini kollarını sallayarak” çıktığını belirten Yavuz, “Güvenlik çok sonrasında geldi, olay gerçekleştikten 15 dakika sonra geldiler, onlar gelene kadar zaten saldırganlar gitmişti” dedi.

Kırmızı Kedi Yayınevi Satış ve Pazarlama Müdürü Salih Yavuz

Sebahattin Önkibar’ın Bahçeli ile ilgili bir kitabı nedeniyle daha önce hedef alındığını belirten Yavuz, saldırganların  Ankara’da yaşayan yazarın İstanbul’a gelmesini fırsat bildiğini söyledi. Yavuz, "Günümüzde fikre kitaba düşünceye tahammülsüzlüğün bu noktaya geldiğine şaşırmıyoruz. Basılmadan henüz bilgisayarlardan toplanan kitapların olduğu bir dönemde, basılmış kitaplara ve yazarlara saldırıların yaşanması bizim açımızdan sürpriz değil. Biz yayıncılığın gereğini yapıyoruz, Basılma niteliği taşıyan, kitap özelliği taşıyan ve yıllarca ekmeğini kitap yazarak, yazı yazarak  kazanan insanların kitaplarını yayınlamanın suç olmadığını düşünüyoruz” dedi. Yavuz “Dolayısıyla şaşırmadığımız gibi hem emniyete suç duyurusunda bulunarak hem imza gününü devam ettirerek kararlığımızı göstereceğiz şeklinde konuştu. Yavuz, kitabın basılmasına devam edeceklerinin de altını çizdi. Kitabın “obejktif” bir kitap olduğunu belirten Yavuz, “Akşener’i övmek ya da eleştirmek bir yana onunla ilgili şeylerin hiçbirine tahammülleri yok anlaşılan” dedi.

Yayıncılar Birliği’nden kınama

Türkiye Yayıncılar Birliği de yayınevinin standına yapılan saldırıyı kınadı. Bir basın bildirisi yayınlayan Birlik, "İfade ve yayımlama özgürlüğü ayrımsız bir şekilde herkes için vazgeçilmez ve korunması gereken bir haktır. Bu hakka yönelik yapılan her türlü müdahale ve bu müdahalelere cesaret veren cezasızlık hali, yeni şiddet olaylarını doğurmakta ve cesaret vermektedir.  Yazar ve yayınevlerine yönelik her türlü engelleme ve müdahale, kişisel hakların ötesinde kamusal bir hak olan demokratik bir toplumda yaşama hakkını ihlal etmektedir“ açıklamasını yaptı.

Kocatürk: Adalete teslim edilmeliler

Deutsche Welle'nin haberine göre Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, “Nefret suçlarına karşı olduğumuz gibi bu tür şiddet olaylarına da son derece karşıyız. Daha önce de yayınevine saldırılar olmuştu. Bu saldırılar sırasında saldıran kişiler polis tarafından gözaltına alınıp savcılığa götürüldüğünde savcı onları serbest bıraktı. Bu tür cesaretlendirici şeylerin olmamasını diliyoruz. Buraya saldıranların da bir an önce bulunup adalete teslim edilmesini diliyoruz” dedi.

İlk haftada 20 bin satış

Kısa bir süre önce kurulan İyi Parti’nin lideri Meral Akşener’in siyasi hayatından kesitler sunan yazar Sebahattin Önkibar’ın “Asena” adlı kitabı yaklaşık bir hafta önce piyasaya çıktı. Yayınlanmasının ardından satış rakamları 20 bine ulaşan kitabın ikinci baskısı yapıldı. Meral Akşener’in son yapılan anketlerde tahmini oy oranı yüzde 20 çıkmıştı.