İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan açıklamada,  toplu taşıma yolunun halk tarafından büyük beğeni ile karşılandığı belirtilerek, " İstanbul trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla dünyanın gelişmiş pek çok ülkesinde uygulanan “Toplu Taşıma Yolu” ile zamandan büyük tasarruf sağlanıyor" denildi.


Uygulamanın  Aksaray -Millet Caddesi- Topkapı ile   Şirinevler-Mahmutbey yolunda başladığı hatırlatılan açıklamada, yarından itibaren yeni öncelikli yol uygulamasının gerçekleştirileceği güzergahlar şöyle:


*  Fatih, Aksaray-Unkapanı köprüsü arası (Atatürk Bulvarı),

*  Beyoğlu, Refik Saydam Caddesi - Tarlabaşı Bulvarı,

* Beyoğlu, Şişhane Karaköy yönü tersane caddeleri.


Açıklamada ayrıca şu bilgilere yer verildi:


*  Otobüs şeridi ilk uygulamasında özel araç yerine toplu taşıma sistemini belirtilen saatlerde günde yaklaşık 17 bin vatandaş faydalandı. Vatandaşın sistemi benimsemesiyle yolcu taşıma kapasitesi 20 bini geçti.

*  Araç sahiplerinin toplu taşımayı seçmesinden dolayı yıllık 750.000 litre yakıt tasarrufu ile karbondioksit salınımında 1500 ton azalma olacağı hesaplanıyor.

*  Sistemin Fatih ve Beyoğlu bölgelerine yaygınlaştırılmasıyla 22 bin vatandaşın daha sistemden faydalanacağı öngörülüyor.

* Uygulama trafiğin yoğun olduğu saatlerde yapılacak, bunun dışında diğer araçların kullanımına açık olacak.

*  Hafta içi sabah 07.00-10.00, akşam 16.00-20.00 saatleri arasında uygulanacak.

* Uygulama saatleri ve giriş çıkışlara ait düzenlemeler, şeritlerde yatay ve düşey işaretlemeler yapıldı.

* “Toplu Taşıma Yolu” 2 mm. yüksekliğinde kompenantlı boya ile veya gereken yerlerde hareketli fiziki engelle ayrıldı.

* Toplu ulaşım araçları haricinde yola giren ve parklanma yapan araçlar, EDS kameraları ve Emniyet Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından denetlenecek.

* Belirtilen saatler içinde sağ şeritlerde yükleme-boşaltma ve parklanma yapılmayacak.

* Şerit başlangıcında, bilgilendirme levhaları ile sürücülere gerekli uyarılar yapılacak, kurallara uymayan sürücüler EDS ile tespit edilerek cezai müeyyide uygulanacak.

* Söz konusu şeritlerde taksiler sadece duraklarda yolcu indirip bindirebilecekler.


(FOTOĞRAF)