Vali Memduh Oğuz, Isparta'da yerel yayın yapan Kanal 32 televizyonundaki 'Basın Kulübü' adlı programa konuk oldu. Vali Konağı'nın bahçesinde çekilen ve salı akşamı yayınlanan programa, Vali Oğuz'un yanı sıra eşi Canan Oğuz, İl Müftüsü Mehmet Emin Avcı, vakıfların temsilcileri, kadın derneklerinin başkanları da konuk olarak katıldı.

Vali Oğuz, programda yaptığı konuşmada, inanç turizmi potansiyelini harekete geçirmek gerektiğini belirterek, inanç turizminin Isparta için 100 fabrikaya bedel ekonomik fayda sağlayabileceğini söyledi.

İslam aleminde Mekke, Medine ve Kudüs gibi Isparta'nın da önemli bir kent olduğunu söyleyen Vali Oğuz, Osmanlı döneminde en çok şeyhülislamın da Isparta'dan çıktığını hatırlattı.

5 MİLYON ZİYARETÇİ POTANSİYELİ

Vali Memduh Oğuz, geçen 23 Nisan'da Saidi Nursi'nin Barla'da yaşadığı ev ile Isparta şehir merkezindeki evini görmek için 20 bin kişinin geldiğini belirterek, şunları söyledi. 

"Ama nedense Bediüzzaman Saidi Nursi'den söz edildiğinde birileri bu meseleyi ideolojik olarak ele alıyor. Sen istesen de istemesen de Bediüzzaman potansiyeli var bu şehirde. Şu anda Türkiye'de sayısal olarak sırf Bediüzzaman üzerine yılda Isparta'ya 5 milyon üzerinde ziyaret potansiyeli var. Ve başkalarının değerlendirdiği gibi bunun içerisinde cumhuriyet ilkelerine aykırılık yok. Buna irtica amaçlı şey falan denilemez."

GAYRİ MEDENİ DAVRANIŞ GÖRDÜNÜZ MÜ?

Kendisini bu tür sözlerinden dolayı eleştirenlere seslenen Vali Oğuz, "Elinizi vicdanınıza koyun. Allah için cevap verin. Sadece 23 Nisan'da Barla'ya 20 bin kişi ziyarete geldi. Ne zarar gördünüz? Bu gelenlerden gayri medeni davranış gördünüz mü? Çağdaş anlayışa aykırı bir görüntü, manzara meydana geldi mi? Acaba çevre kirliliği gördünüz mü? Bir tanesinin yere tükürdüğünü gördünüz mü? Şehrimize zarar meydana getirmediler hatta tam tersi fayda getirdiler" diye konuştu.

HIRİSTİYANLIK PROPAGANDASI MI YAPIYORUM?

Isparta'nın Yalvaç İlçesi'nde bulunan Psidia Antiocheia antik kentinin de terazinin diğer kefesinde olduğunu vurgulayan Vali Oğuz, şöyle konuştu.

"Yalvaç'ta yapılan da inanç turizmidir. Çünkü Yalvaç, Vatikan tarafından kutsanmış ve hac yeri olarak kabul edilmiş. Isparta'nın bir zenginliğidir bu. Diğerleri de öyle. Pisidia Antiocheia için gelenler Yalvaç'ta konaklayacaklar. Diğer sebeple (Saidi Nursi'nin evini ziyaret amacıyla) Isparta'ya gelenler de merkezde ikamet edecektir. 5 milyon kişi bana göre minimum rakamdır. Isparta bunu görecek. İnşallah çok daha büyük rakamların her yıl geldiğini, konakladığını göreceksiniz. Ben şimdi Aziz Paul deyince St. Paul deyince Hıristiyanlık propagandası yapmıyorum ki. Şehrimizdeki inanç turizmini canlandıralım istiyorum. Isparta çağlar öncesinden medeni bir ildir. Biz Mekke, Medine Kudüs ve Isparta derken bize bir vazife veriliyor. Mekke, Medine, Kudüs müşerreftir, Isparta muvazzaftır diyorum. Bunu da tarihe geçirelim. Isparta muvazzaftır. Neyden muvazzaftır, yani vazifelidir? İlim merkezi olduğundan. Burası tevhidin, ilmin merkezi olacaktır."