Enerji Verimliliği Yasası’na göre merkezi sistem kalorifer olan binalarda ısının kontrol edilmesi için ısı pay ölçer takılması zorunlu hale geldi. Geçiş süresi olan beş yıl da mayıs ayında doldu. Makine Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, ısı pay ölçer takılmasının enerji tasarrufu sağlayacağını, takılmasının yasal olarak zorunlu olduğunu, ancak takılmaması durumunda ceza kesilmeyeceğini belirterek, "Taktırmak şart çünkü yasal zorunluluk. Ancak kimse kapınıza dayanıp 'Isı pay ölçer taktırdınız mı?' diye denetleyip, ceza kesmeyecek. Apartmanda bir kişi 'Ben burada adil ısınamıyorum' diye dava açtığı taktirde mahkeme kat maliklerini tazminata mahkum eder" dedi.

MALİYET EN AZ 700 LİRA

Isı pay ölçerle birlikte radyatörlere termostatik vana takılması gerekiyor. Tüm bunların 3+1 daire başına maliyeti 700- bin 50 TL arasında değişiyor. Yalçın, MMO olarak bu yasal düzenlemeye karşı çıktıklarını, ancak itirazlarının dikkate alınmadığını belirten Yalçın, "Bu işin tasarımının buna uygun yapılması gerekiyor. 'Herkes yaktığı kadar ödesin' demekle bu iş olmaz. Kuzey cepheli, çatı ve zemindeki daireler dezavantajlı durumda. Herkesin eşit yaktığı bir sistemden, “herkes yaktığı kadar ödesin’ sistemine geçmek kolay değil. Öncelikle vanaları kapatıp üst ve alttaki dairelerin ısınmasıyla olmaz. Vanalar, 15 derecenin altına düşmeyecek. Paylaşımın yapılması da ayrı bir tartışma konusu. Yasa, 'toplamın yüzde 30’unu eşit dağıtacaksın. Geri kalan yaktığı kadar ödeyecek' diyor. O zaman çatıdaki ya da zemindeki adamın ne suçu var? Böyle bir sistemi yalıtımsız dayatırsanız çatı, zemin ve kuzeydeki dairelerin fiyatları düşer" dedi.

MMO Sekreteri Yalçın, vatandaşın bu düzenlemenin içeriğinden haberdar olmadığını, yanlış bilgilendirmeyle hareket ettiğini belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kamu spotlarıyla halkı aydınlatması gerektiğini söyledi.



ED(AÖ/SS)