Haluk ATALAY/İSTANBUL, Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Borusan Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık için Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazına iş ve politika dünyasının ünlü isimleri katıldı.


Türk sanayisinin gelişmesi için yaptığı çalışmalarla tanınan Asım Kocabıyık, gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı.

Tedavi gördüğü Özel Amerikan Hastanesi’nde dün yaşamını yitiren Türk sanayisinin duayeni 88 yaşındaki Asım Kocabıyık için Fatih Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Burada düzenlenen cenaze namazına iş ve politika dünyasının ünlü isimleri katıldı.

Cenaze törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadip Topbaş, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Milletvekilleri Gürsel Tekin, Akif Hamzaçebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir,Doğan Holding Onursal Başkanı'nın eşi Sema Doğan,  Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Erdoğan Demirören, Şarık Tara, Sedat Aloğlu, Bülent Eczacıbaşı, Adnan Polat, Fazıl Say, Erol Evgin, Sezen Cumhur Önal’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Aile adına taziyeleri Asım Kocabıyık’ın eşi Nurhan Kocabıyık, oğlu Ahmet Kocabıyık, kızları Zeynep Hamedi, Nüket Özmen, damatları Semih Özmen, Mehmet Hamedi, gelini Zeynep Kocabıyık ile Borusan Mannesmann İcra Kurulu Başkanı Bülent Demircioğlu ve Borusan Holding CEO’su Agah Uğur kabul etti.Bu arada cenazeye eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'ında çelenk gönderdiği görüldü.

İşadamının cenazesi kılınan cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere Edirnekapı Şehitliği’ne götürüldü.

ASIM KOCABIYIK KİMDİR?

Ölümüyle iş dünyasını üzüntüye boğan Asım Kocabıyık, işadamı olarak imza attığı başarılarının yanı sıra, eğitim, kültür ve sanat alanlarında yürüttüğü sosyal sorumluluk çalışmaları ve hayırseverliği ile tanındı.

1924 yılında Afyon’un Tazlar Köyü’nde doğan Asım Kocabıyık, iş hayatına 1944 yılında henüz öğrenci iken girişimci babasının kurduğu İstikbal Ticaret Şirketi’nde çalışarak başladı. Asım Kocabıyık, sanayiye yatırımlarını 1958 yılında Borusan Boru Sanayii A.Ş’yi kurarak başladı. Ünlü işadamı 1972’de Borusan Holding’i kurarak bugünkü modern ve kurumsal topluluğun ilk adımını attı.

57 yıl liderliğini yaptığı Borusan Grubu’nu bugün 6 bin kişinin çalıştığı, çelik, distribütörlük, lojistik ve enerji alanlarında faaliyet gösteren bir dünya şirketi haline gelmesini sağlayan Asım Kocabıyık, 2001 yılında yönetim kurulu başkanlığı görevini oğlu Ahmet Kocabıyık’a devrederek kurucu-onursal başkan oldu. Cumhuriyet döneminin ilk sanayici kuşağının bir temsilcisi olan Asım Kocabıyık, Türk ekonomisi ve sanayisinin gelişmesinde, dışa açılmasında önemli misyonlar üstlendi.

Başta TÜSİAD olmak üzere iş dünyasının önde gelen örgütlerinde aktif rol alan Asım Kocabıyık, Borusan Kocabıyık Vakfı aracılığıyla eğitim, kültür ve sanat alanlarında toplumun gelişimini destekleyecek projeleri de hayata geçirdi. Hayatı boyunca, ülkesine hizmet olarak gördüğü sosyal sorumluluk çalışmaları ve hayırseverliğiyle ilköğretim, lise, yüksekokul, fakülte ve öğretmen evi gibi sayısız eğitim kurumları yaptıran Asım Kocabıyık, bu kurumları Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmetine sundu.

HA