İstanbul Aksaray'daki Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Kemal Beyatlı, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Tütüncü ve Irak Türkmenleri Kardeşlik ve Kültür Derneği Selman Nalbant katıldı. Ortak açıklamayı Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Kemal Beyatlı okudu. Bölgelerinde kardeşçe yaşamak istediklerini söyleyen Beyatlı, "Bölgede patlak verecek savaşta en çok zarar görecek olan Türkmenlerdir" dedi.


Bölgesel bir güç olarak Türkiye'nin barışa verdiği önem ve gücünün verdiği misyonla, arabulucuk çabalarını artırmasını isteyen Beyatlı, "Olası bir çatışmada Türkmenlerin zarar görmemesi için Türkiye'nin garantörlüğünü talep ediyoruz" şeklinde konuştu. Bölgede tüm grupların silahlandığı, Türkmenlerin ise silahsız olduğunu söyleyen Kemal Beyatlı, "Her taraf silahlı ise bizi bir gücün koruması lazım. Son zamanlarda Irak hükümetiyle ile Kuzey'deki yönetim arasında Türkmenlerin yaşadığı şehirlere silah yığınakları yapılıyor. İhtilaflı bölgeler Türkmenlerin ana toprakları olan bölgelerdir. 1991 yılında Irak Ordusu ile Peşmergeler arasındaki çatışmada arada kalan Türkmenler katliama uğramışlardır. Irak'ta etnik ayrıma meydan vermeden birlikte yaşamayı ilke edinmiş bir topluluğuz. Elleri tetikte bekliyorlar. Geçen Cuma günü itibariyle Peşmegreler Kerkük'te gasp edilen araziler üzerinde ev yapıp, buraya yerleştirdikleri Kürtlere silah dağıtmaya başladılar. Kerkük'te sadece Türkmenler silahsızdır" ifadelerini kullandı.


TÜRKMENLERİN İSTEKLERİ


Irak Türmenlerinin isteklerini de sıralayan Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Kemal Beyatlı bölgede tüm gruplardan oluşan bir ortak güç kurulmasını ve yönetimin de Türkmenlere verilmesini istedi. Beyatlı bunun sebebini Türkmenlerin Araplar ve Kürtler arasında tarafsız kalabilecek bir grup olmasına bağladı. Beyatlı Türkmenlerin isteklerini de şöyle sıraladı:


Türkmeneli bölgesinde Irak hükümetiyle Kürt grupları arasındaki gerilime son verilmelidir. Türkmeneli toprakları üzerindeki işgaller kaldırılmalı, Sivillere dağıtılan silahlara el konulmalı, Türkmeneli bölgesinde her 3 gruptan silahlı güç oluşturmalı, kontrol Türkmenlere verilmelidir. Kürt ya da Araplara verilirse diğerinin muhalefetine uğrayacaktır".