İki ay önce İzmir Büyükşehir Belediyepor'dan ayrılan Harman Yazıcıoğlu, geçen hafta Irak Paralimpik Komitesi Başkanı Qahtan Al-Nuaimi’nin davetlisi olarak Bağdat’a giderek 1 yıllık sözleşme imzaladı. Yazıcıoğlu, herhangi bir branşta, farklı bir ülkenin (A) milli takımının başına geçen ilk Türk teknik adam olduğu öne sürüldü. İki ay önce İzmir Büyükşehir Belelediyespor'dan ayrıldıktan sonra kariyerine yeni bir yön çizmek istediğini belirten Yazıcıoğlu, şöyle dedi:

"Ortadoğu ve Arap ülkelerine yönelik sportif organizasyonlar düzenleyen bir firmanın sahibi olan arkadaşımla bu konuyu paylaştım. Bana Irak’ın tekerlekli sandalye basketbolunda yeni bir sayfa açmak istediğini söyledi. Davet mektubu geldikten sonra Bağdat’a gittim. Çok büyük sevgi ve saygı gördüm. Irak, yıllar süren savaşın acılarını hala yaşayan bir ülke. Ancak geleceğe umutla bakıyorlar. Uzun süreli bir kontrat önerdiler. Ama ben bir yıllık sözleşme imzalamayı tercih ettim."

Bugüne kadar bir başka ülkede, (A) Milli Takım seviyesinde baş antrenör olarak görev yapan kimseyi hatırlamadığını ekleyen Yazıcıoğlu, “İlk olmak elbette gurur verici. Biz de komşumuz olan bu ülkeden bize gösterilen yaklaşımın, gelecekte daha büyük iş birlikleri ve ortaklıklara varması için çaba sarfederiz. Görev sürem boyunca Irak Tekerlekli Sandalye Milli Takımı’nı sık sık İzmir ve Ankara’ya kampa getirmeyi planlıyorum. Öncelikli hedef 2014 Asya Oyunları’nda başarılı olmak ve 2016’daki Paralimpik Olimpiyatları’nda boy gösterebilmek" diye konuştu.

Irak’ta yaşamanın kendisinhe güvenlik açısından soru işareti yaratmadığını anlatan Yazıcıoğlu, "İlk duyduğumda alimle birlikte 'Acaba?' dedim. Ancak gidip görünce fikirlerim değişti. Elbette yaşam Türkiye’deki gibi normal değil. Ancak, korkulacak bir durum da yok. Zaten her taraf polis ve diğer güvenlik birimlerinden görevlilerle dolu. Ülke çok tahrip edilmiş. Her şeye sıfırdan başlamışlar. Ben de yeni görevimde, çok ciddi bir tarama yapacağım. Genç sporcuları tekerlekli sandalye basketboluna kazandıracağız" dedi.

Harman Yazıcıoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyespor Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nın başına 1996 yılında geçti. Süper Lig’e 1997’de çıkardığı ekiple 4 yıl üst üste şampiyonluk yaşadı. Tam 103 maç üst üste kazanarak ulaşılması güç bir rekor kırdı. Andre Wergauwen Kupası’nda, 2003 yılında ikinci olarak tarihe geçen mavi-beyazlı ekibin, daha sonra yönetimin aldığı küçülme kararı üzerine eski başarılarından uzaklaşması üzerine Yazıcıoğlu, görevinden ayrılma kararı aldı.