CHP Milletvekili İlhan Demiröz, Türkiye’de bin 500 yıldır yaşatılan, tarihi ipek yolunu simgeleyen ve Bursa’yla özdeşleşen ipekböcekçiliği ve ipek dokumacılığının son bulma noktasında olduğunu söyledi. Demiröz, Türkiye’nin öz varlıklarından vazgeçmemesini isteyerek, ipekböcekçiliğinin sorunları ile ilgili gereken önlemlerin alınması amacıyla, 'Meclis Araştırması' açılması talebiyle TBMM Başkanlığı’na önerge verdi.

1888'DE 'MEKTEBİ' KURULMUŞ

İpekcöcekçiliğiin geliştirilmesi için 1888 yılında Bursa’da Pasteür’ün öğrencisi tarafından 'Harir Dar üt Talimi' adıyla İpekböcekçiliği Mektebi kurulduğunu, bu okulun 1930 yılında İpekböcekçiliği Araştırma Enstitüsü’ne dönüştürüldüğünü kaydeden İlhan Demiröz, bu Enstitü’nün 2004 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kapatıldığını anımsattı, İpekböcekçiliğiyle ilgili faaliyetlerin halen Bursa Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yürütüldüğünü anlatan İlhan Demiröz şöyle konuştu:

"İpekböcekçiliği yetiştiriciliği hemen hemen hiç olmayan Fransa ve İtalya’da, İpekböcekçiliği Araştırma Enstitüleri çalışmalarına halen devam ediyor ve Uluslararası İpekböcekçiliği Komisyonu’nun merkezi Lyon’da. Yunanistan, İtalya gibi ülkelerde kutu başına üreticiye 133 euro destek veriliyor. Son günlerde yine popüler olan İpek Yolu’nun canlandırılması için çabalar yoğunlaşırken, 124 yıllık bir tarihi olan, kurucusu Pasteür’ün öğrencisi olan bu kurumun tekrar canlandırılması gerekiyor."

'BURSA İLE ÖZDEŞ'

Ülkemizde bin 500 yıldır yaşatılan ve Bursa ile özdeşleşen ipekböcekçiliği ve ipek dokumacılığı son bulma noktasına geldiğini kaydeden Demiröz "Kapatılan İpekböcekçiliği Araştırma Enstitüsü yerine, en azından İpekböcekçiliği Araştırma İstasyonu Bursa’da açılabilir. Böylece mevcut 30 dönüm dutluk da korunmuş olur" dedi.

Demiröz önergesinde, ipekli tekstil ürünlerinin teşvik edilerek desteklenmesini de istedi.

NG(FK/COŞ)