Erdoğan’ın protesto sırasında “ezanı ıslıkladılar” sözlerinin ardından vatandaş ikiye bölündü. Kimisi Erdoğan’ı desteklerken, özellikle AKP’li pek çok isim de dahil olmak üzere kimi vatandaş da Erdoğan’a tepki gösterdi.

Gazeteci ve Birgün gazetesi yazarı Nevşin Mengü, 8 Mart yürüyüşünde her iki görüşün de düşüncelerine yer verdikten sonra kimsenin farketmediği şu ayrıntıdan bahsetti:

Olaya ilişkin bir başka detay daha var. 8 Mart gecesi ezan henüz bitmemiş olan Taksim Camii’nden okunuyor. Henüz bitmemiş camiiden acaba ne zaman ezan okunmaya başlandı.

İŞTE MENGÜ’NÜN O YAZISI
Her 8 Mart’ta olduğu gibi bu 8 Mart’ta da kadınlar feminist gece yürüyüşü yapmak istedi. Yetkililer önce izin vermeyiz demişler, sonra izin verilmiş. Fransız Kültür Merkezi’nin önüne kadar yürüyebilirsiniz demişler. Malum Gezi ve Taksim Meydanı artık yasaklı bölge. Meydanda ve Park’ta haber ya da program amaçlı çekim yapmak için bile gidip özel izin almak gerekiyor.

Feminist gece yürüyüşüne katılanlar, Galatasaray Lisesi’nin oradan Fransız Kültür Merkezi’ne kadar yürüdü, ancak burada polis müdahalesiyle karşılaştı. Kadınlar gazdan ve fişeklerden ezan sesini bile duymadık diyor. Polisler hem sert müdahale etmiş, hem de kalabalığı sıkıştırmışlar. Kadınlar polis müdahalesini ıslıklarla protesto etmiş. Ne var ki o ana ait görüntüler sosyal medyada bazı hesaplar tarafından, kadınlar ezanı protesto ettiler şeklinde paylaşılmaya başlandı.

Bu paylaşımlar hız kazanırken, Yeni Şafak gazetesi de twitter hesabından, “Taksim’de rezalet görüntüler: Sözde kadın hakları savunucularının ezan okunduğu sırada hazımsızlıkları tuttu. Savunduklarını iddia ettikleri birlikte yaşama kültürlerini ezanı ıslıkla protesto ederek gösterdiler.” ifadeleri paylaşıldı. Aşağı yukarı aynı saatlerde Cumhurbaşkanı pazar günü, yürüyüşten görüntüleri yaptığı mitingde izleterek,“Ezana ıslıklarla, sloganlarla terbiyesizlik ettiler. Bunların tek ittifakı ezan bayrak düşmanlığıdır” dedi.

Pazar gecesi, yine bazı Twitter hesaplarından, “ezan dinmez bayrak inmez” sloganı altında protesto gösterisi çağrıları yapıldı. Ve gece bir grup tekbir getirerek Taksim’de yürüdü. Bu gruba da polis aynı şekilde gaz sıkarak müdahale etti.

KİM KİMİ TROLLÜYOR?

Fakat işin garip tarafı, iktidara ilişik bazı kişiler bu protesto gösterisine karşıydı ve hatta bunun bir provokasyon olduğunu söylüyorlardı. iktidar trollerinden Fatih Tezcan, “Türkiye bu olayı konuşuyor. Sözde Kadın özde Kaos Hareketi’ne karşı kamuoyunu en çok uyaran benim. Ancak burada ezanı protesto yok. Polis yürüyüşü durdurdu sanıyorlar. Polisi protesto için düdük çalıp gürültü yapıyorlar ve kendi gürültülerinden ezanı duymuyorlar. İşin aslı bu diye” yazdı. Dahası pazar gecesi gerçekleşen tekbirli protestonun provokasyon olduğunu derin bir planın parçası olduğunu söyledi. “Bir daha 15 Temmuz benzeri bir darbe olursa ben sokağa çıkmam arkadaş! Ezanı yuhlayanlara geç diyorlar! Ezan okuyanlara gaz sıkıyorlar mermi atıyorlar! Bunun için değmez! Ezan Operasyonu’nun amacı bu algı olmalı…Daha bunu açıkça yazan çıkmadı mı? Yakındır…#TersManyel” ifadelerini paylaştı.

İktidar cephesinden kulis haberleri aktaran Ankara Kuşu isimli Twitter hesabı: “Bu konuda ilk ve son tweetimi atıyorum. 2-3 gündür gündemi meşgul eden ezan protestosu iddialarını içeren videolara baktım. Ezana yönelik herhangi bir saldırı görmedim. Provokasyonlara gelmeyelim” yazdı. Bir AKP milletvekili Mustafa Yeneroğlu da “Ezanın ıslıklandığı olasılığı ne kadar rahatsız ediciyse, ezana uzanan eller kırılsın sloganıyla şiddet dili kullananlar çok daha ürkütücü. Ezanın bu şekilde korunmaya, hele insanları incitmeye ve kaba kuvvetle korkutmaya ihtiyacı yok. Biraz sükunet ve sağduyu lütfen” tweetini paylaştı.

Olaya ilişkin bir başka detay daha var. 8 Mart gecesi ezan henüz bitmemiş olan Taksim Camii’nden okunuyor. Henüz bitmemiş camiiden acaba ne zaman ezan okunmaya başlandı.

İktidar adına konuşagelenlere göre ortada bir provokasyon var. Provokasyon diyorlar ama olayı alevlendiren, mitingde kadınları hedef gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan. Bu durumda trolleyen mi, yoksa yine trollenen mi Recep Tayyip Erdoğan…