Gazete özetle şu bilgilere yer veriliyor:

"İstihbarat kaynaklarına göre Suriye'de faaliyet gösteren El Kaide grupları Türkiye'nin güneyinde üç üs kurdu."

"Kampların detayları dün İsrail askeri istihbaratının başındaki Tümgeneral Aviv Kochavi tarafından açığa vuruldu."

"Tel Aviv'deki bir güvenlik konferansında konuşan Kochavi, Türkiye'nin güneyinde, Suriye sınırı yakınlarındaki üç El Kaide üssünü bir harita üzerinde işaret ederek gösterdi."


Avrupa ve ABD'den genç Müslümanların savaşmak üzere Suriye'ye geldiğini yazan gazete, ABD ve İngiliz istihbarat servislerinin de durumdan büyük kaygı duyduğunu aktarıyor.

Gazete, İngiliz yetkililerin, birçok İngiliz vatandaşının Suriye'de savaşan El Kaide bağlantılı gruplara katılmak üzere Türkiye'ye ucuz uçuş biletleri aldıklarını söylediğini yazıyor.

Independent'ta şu ifadelere yer veriliyor:

"Kochavi'nin uyarısı Washingon'da da yankılandı. Amerika'nın en yüksek istihbarat şefi (ABD Ulusal İstihbarat Şefi James Clapper) Kongre'ye, Suriye'nin, ABD ve Avrupa'ya karşı yeni saldırıları planlarını yapan teröristler için güvenli bir cennet haline geldiğini söyledi."

'İngiltere, Türkiye'ye uçakla giden Cihatçıları izliyor'

"İngiltere'de de bu, Heatrow, Gatwick ve diğer havaalanlarından ülkeyi Türkiye'ye gitmek üzere terk eden ve aylarca savaştıktan sonra Suriye'den dönen aşırı uçtaki kişileri izlemeye çalışan MI5, MI6 ve polis için temel sorun."

Independent haberin yanında konuyla ilgili bir analize de yer veriyor.

BBC'den Anthony Loyd imzasıyla yayınlanan analizde, Türkiye'nin son döneme kadar Cihatçıların kendi sınırları üzerinden Suriye'ye geçişine göz yumduğu belirtiliyor.

Loyd Türkiye'nin uzun bir dönem 'gözleri tamamen kapalı' politikasını güttüğünü belirtiyor.

Loyd'a göre Türkiye iki yıldan fazla bir süre boyunca 'gözleri tamamen kapalı' politikasıyla Cihatçıların sınırlarında Türkiye'ye geçişine izin verdi, yabancı Cihatçılar İslami yardım kuruluşlarının güvenli evlerinde beslendi.

Son dönemde radikal yabancı savaşçıların devrimin meşruluğunun altını oynduğunu, bazı muhaliflerle IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) gibi gruplar arasında çatışmaları yaşandığını belirten Loyd, yabancı

Cihatçıların Avrupa ve ABD'ye dönme ihtimallerinin Batı'daki güvenlik kaygılarını artırdığını söylüyor.

Loyd Türkiye'nin yeni yıldan beri politikasını değiştirmeye başladığı görüşünde:

"Yeni yıldan beri Türkiye, gecikmiş olarak Cihatçılara aman vermemeye, gözetimi artırmaya ve NATO arkadaşlarıyla istihbarat paylaşmaya başladı."

"Bu arada James Clapper tarafından yapılan yorumlar merak uyandırıcı. Clapper, ABD için ana tehdidin IŞİD'den değil, isyancıların arasında hayli saygınlığı bulunmaya devam eden El-Nusra'dan geliyor."