Kuzey DoğaDerneği, Kuzeydoğu Anadolu’da yürüttüğü doğa koruma ve yaban hayatını geliştirme çalışmalarını yeni aşamaya taşıdı. Dernek, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile birlikte, 81 kilometre uzunluğunda, 23 bin 533 hektar büyüklüğünde ve 4 ili kapsayan Türkiye’nin İlk Yaban Hayatı Koridoru ağaçlandırma projesine imza attı. Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı’da boz ayı, kurt, vaşak ve geyik gibi büyük memeli türlerin araştırılması ve korunması için durmaksızın çalışan Kuzey Doğa Derneği, 30 Aralık 2011'de Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı Türkiye’nin İlk Yaban Hayatı Koridoru projesinin hayata geçirilmesine yönelik protokolü imzalayarak çalışmalarını arttırdı. 

' Yaban Hayatı Koridoru' toplantısında, Kars, Erzurum, Ardahan ve Artvin’i geçecek koridorun sınırları kararlaştırıldı. Kuzey Doğa Derneği’nin önerisi doğrultusunda, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün müşterek imzaladığı Sarıkamış- Posof Yaban Hayatı Koridoru İşbirliği Protokolü sonucunda, daha önce ÇEM Genel Müdürlüğü ve Kuzey Doğa Derneği ile birlikte arazi çalışmaları sonucunda belirlenen, Yaban Hayatı Koridoru Bitkilendirme Projesi'nin sınırları üzerinde görüş birliğine varıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından sınırlarının uygunluğu belirtildi. Yaban Hayatı Koridoru Bitkilendirme Projesi’nin yapımı için çalışmalara başlanması gerektiği kanaatine varıldı.

Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, özellikle son 20 yılda, ABD'den Güney Afrika'ya, Latin Amerika'dan Avustralya'ya, düzinelerce ülkede gerçekleştirilen yaban hayatı koridorlarına ülkemizde de ihtiyaç olduğunu söyledi. Proje ile Sarıkamış ormanları, 1915 yıllardan önce olduğu gibi Erzurum Şenkaya, Artvin sonra Posof ve Gürcistan ile bütünleşeceğini vurgulayan Emrah Çoban şunları söyledi:

“2008 yılında Kuzey Doğa Derneği olarak öngördüğümüz Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridorunun 2012 yılında hayata geçirmeyi başardık. Yaban hayatı koridorları parçalanmış orman bloklarını bir birine bağlayan hatlar olarak değerlendiriliyor. Bu projeyi orman ve Su İşleri Bakanlığı ile birlikte ortak olarak yürütüyoruz. Proje fikrini sunduğumuzda sıcak baktılar ve 6 ay içerisinde tammalandı. Temmuz ayından itibaren yaban hayatı koridorunun ilk ağacı dikilmiş olacak. Bu sayede insan-yaban hayvan çatışmasını azaltmayı hedefliyoruz. Çünkü yaban hayvanlar açık havada gezerken insanlarla daha çok temas halinde oluyor ve onlara daha çok zarar veriyor, insanlarda aynı şekilde hayvanlara zarar veriyor. Bölgemize baktığımızda kurt, boz ayı, vaşak gibi büyük etobur yırtıcılar yaşam sürmektedir. 1900’lü yıllara baktığımızda Sarıkamış’tan Posof’a kadar tamamen bir orman bloğu şeklindeymiş. Ama o yıllardan sonra, insan nüfusunun artması, tarımsal alanların açılmasıyla birlikte ormanlar bölünmüş ve parçalanmış duruma gelmiş. Buna baktığımızda Sarıkamış’tan Şenkaya’ya kadar uzanan yaban hayatı koridoru ilk başlangıcında 14 kilometrelik açık alan var. Bu alanı kapatmak için Orman Genel Müdürlüğü çalışma yapacak ve bu hatta 2 kilometre genişliğinde, 14 kilometre uzunluğunda ilk etapta başlayacağız. Bundan sonrada çalışma aynı hızda devam edecek. Koridor, Kars’ın Sarıkamış İlçesi'nden başlıyor, Erzurum’un Şenkaya İlçesi'ne gidiyor. Oradan da Şavşat’a çıkıyor, buradan Posof’a gidiyor ve hat Gürcistan ormanlarına bağlanıyor."



DA(KS/İD)