Bursa Halkla İlişkiler Derneği (BHİD) tarafından düzenlenen İletişim Zirvesi, Hilton Otel’de başladı. Mesleğin son durumunun tartışıldığı programda konuşan Bursa Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Ebru Koçanalı, sektörde bulunan 10 kişiden 9'unun tam olarak ne yaptığını bilmediğini kaydetti. Koçanalı, "İğneyle kuyu kazıyoruz. Deveye hendek atlatıyoruz" diye konuştu.

Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ise her alanda büyük değişimlerin yaşandığı ve dünyada kurumsal itibarın, kimliğin çok önemli olduğunu kaydetti. Kurumsal itibarın çok zor elde edildiğine dikkat çeken Usta, "Bunlara rağmen yitirilmesi çok kolaydır. Kurumsal itibarı iyi olan kurumlar pazarda daha iyi yer edinirsiniz. Kamu yönetiminde de kurumsal itibar önemli yer almaktadır. Kamu yönetiminde itibarı oluşturan en önemli unsur halkın devlete olan saygısının olmasıdır. Vatandaşın devlete olan güven duygusunun sarsılması, kamu yönetimi için büyük önem taşımakta" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından geçilen programda konuşan Bersay İletişim Grubu Onursal Başkanı Ali Saydam, bireysel markalaşmanın önemini vurguladı. Ülke markasıyla, o ülkede çıkan ürünün markası arasında dolaysız bir bağlantı bulunduğuna dikkat çeken Saydam, "Mesela bir tişörtün 'Made in India' veya 'Made in Sweden' etiketi arasında fiyat farkı varsa, bu ülkenin marka değerinden kaynaklanıyor. Bir sektörün itibarı ne kadar yüksekse, o sektörde çalışan insanların da itibarı yüksek olmalı. Hizmet ve ürün kalitesi önemli olmalı. Yoksa, itibar yüksek olmaz. Ayrıca müşteri memnuniyeti şart. Ardından güvenilir şirket olma önemli bir unsur. Yönetim kalitesi ve şeffaflığı, yenilikçilik, finansal sağlamlık ve çalışan memnuniyeti gibi unsunlar şirket kriterleri için gerekli" diye konuştu.

İtibarın yönetilebilen bir özellik olduğunu belirten Saydam, "Bir numaralı mesele, olan bir şeyi algılatmak. 'Mış', 'miş' gibi yapmak doğru değil. İmaj, taklittir. Olmayan bir şeyi anlatamazsınız. Asıl olan itibardır. İnsanın var olan ve algıladığı şeyler ayrıdır. Olmayan bir şeyi anlatamayız" dedi. Konuşmasında liderlik özelliğinin de önemine dikkat çeken Saydam, merhum işadamı Sakıp Sabancı'nın halkla bütünleşen bir yapısının bulunduğunu kaydetti.



ST(FK/CK)