İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi Ali Ekinci ve Özcan Bademci, Ordu İl Özel İdaresi'nde 14 Ağustos 2009 ile 1 Haziran 2012 tarihleri arasında yapılan işleri inceledi. 4 Haziran 2012 tarihinde tamamlanan 66 sayfadan oluşan 155 maddelik '2012 yılı Teftiş Raporu' İl Özel İdaresi'nin resmi internet sitesinde yayınlandı. Raporda Özel İdare bünyesinde yapılan bütün çalışmalar tek tek ele alınıp ayrıntılarıyla yer alırken, İl Genel Meclisi'nin bazı uygulamaları eleştirildi. Yurt dışındaki yerel yönetimlerin çalışmalarını incelemek amacıyla yurt dışına çıkıp, geri dönüş yapıldığında ne gibi bir yerel yönetim çalışması olduğunun mecliste bu üyeler tarafından anlatılmadığı belirtildi.

MECLİSE 5 DAKİKALIK BİLGİ

Raporda, teftişe tabi dönem içinde bazı İl Genel Meclis üyelerinin masraflarını kendisi tarafından karşılanması kaydıyla, yerel yönetimlerin çalışmalarını yerinde görmek ve incelemelerde bulunmak amacıyla meclis tarafından yurt dışında görevlendirildikleri, neleri inceledikleri hususunda bir rapor düzenlemedikleri ve seminer vermedikleri, sadece gündem dışı olarak mecliste sözlü olarak 5 dakikalık bilgi verdiğine dikkat çekildi.

PASAPORT VE VİZE KOLAYLIĞI

Meclis üyelerinin hizmet pasaportu ve vize işlemlerinde kolaylık için yurt dışına çıktığının tespit edildiğine dikkat çekilen raporda şu ifadeler yer aldı:

"Uygulamada meclis tarafından yapılan bu görevlendirmelerin meclis üyelerinin yurtdışına çıkışlarında kullanacakları pasaport cinsinde değişiklik (hizmet pasaportu) ve vize işlemlerinde kolaylık sağlamak maksadı ile yapıldığı, meclis üyelerinin kendi beyanlarından anlaşılmaktadır. Bu nedenle yasaların öngördüğü haller dışında bir takım hakların veya kolaylıkların sağlanması için bu tür bir uygulama yapma yerine yasal düzenlemelerin yapılması konusunda girişimlerde bulunulması yerinde olacaktır. İl Genel Meclisi üyeliğinin sıradan bir görev olmadığı, Ordu ilinde yaşayan hemşerilerin kendilerini temsil için seçtikleri meclis üyelerinin aldıkları kararlarla da örnek olmaları gerektiği, yalnız yasal düzenlemeler değil yazılı olmayan toplumsal kurallarında bu bağlamda düşünülmesi gerektiği göz önüne alınarak bu uygulamanın sürdürülmesi konusunda ısrarcı olunmaması tavsiyeye değer görülmüştür."

YETKİ ALANI DIŞINA ÇIKILDI

Raporda, önceki teftiş raporunda eleştirildiği halde düzeltilmeyen ve tamamlanmayan konulara rastlandığı vurgusu da yapıldı. Teftişe tabi dönemde Valinin yeniden görüşülmek üzere meclise iade ettiği karar bulunmaması da dikkat çekti. Meclisin kendi görev alanına girmeyen konularda da temenni kararları verip, komisyonlar kurduğu, bu komisyonlara konular havale edildiği, böylece görev ve yetki alanı dışına çıkıldığı da belirtildi.

VALİ İDARİ İŞLEMLERİ DENETLEMEDİ

Yine raporda İl Özel İdaresi'nin mali işlemler dışında kalan diğer idari işlemleri, idarenin bütünlüğüne ve kalkınma planı ile stratejilerine uygunluğu açısından Vali Orhan Düzgün veya görevlendireceği elemanlar tarafından denetlenmediği de tespit edilerek denetim yapılması istendi.

Ordu İl Genel Meclis Başkanı Engin Tekintaş ise müfettiş raporunun meclis üyelerinin yurt dışına çıkışı ve komisyonlarla ilgili eleştirisine katılmadığını söyledi. Tekintaş, "Seçilmiş üyeler yurt dışına çıkarken yasanın sağladığı imkanları kullanmasında herhangi bir sakınca görmüyoruz. Yurt dışına gidip gelen üyelerimiz meclise zaten sözlü açıklama yapıyordu. Rapordaki talep doğrultusunda bunu bundan sonra sözlü değil de rapor olarak alacağız. Kurulan komisyonlarımız mecburi. Komisyonlarla ilgili eleştiriye de katılmıyorum. Bunu müfettişe de sözlü olarak söyledim. Fındık kenti Ordu'nun meclisinde fındığı, hayvancılığı, seracılığı, kesme çiçekçiliği konuşmayalım da neyi konuşalım. Komisyonlarımız bu yöreye faydalı olarak çalışıyor" dedi.


NK (MS/AAA) (FOTOĞRAF)