TOBB Fen Lisesi’nde matematik öğretmeni olarak görev yapan, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Rize gönüllü üyesi Ayşe Gavremoğlu, yavru, hasta ve yaralı sokak kedilerini, bakımlarını yaptırdıktan sonra apartmandaki dairesinde beslemeye başladı. Ancak bir süre sonra sayıları 20’yi aşan kedilerin apartmanda bakımı zorlaşınca Gavremoğlu, Müftü Mahallesi’nin kırsal kesiminde kiraladığı iki katlı eski eve taşındı. Kat kaloriferi döşettiği evin üst katında eşi ve oğlu ile yaşamaya başlayan Gavremoğlu, alt kata da kedilerini yerleştirdi. Kediler koltuk takımlarının üzerinde ve özel köşelerinde yatıyor, mutfak seti üzerine çıkarak mamalarını yiyor. Kalorifer peteklerinin altına konan özel yataklarında uyuyan kediler, gündüzleri de dış kapıda kendileri için yapılmış bölümden geçerek evden çıkıyor, çevrede gezdikten sonra da tekrar eve dönüyor. Kediler, evin önünde kulübesi olan 'Rambo' adlı köpekle de uyum içerisinde yaşıyor. Gavremoğlu kedilerini 'Beton', 'Apaçi', 'Pamuk', 'Simba' ve 'Sarıkuş' gibi isimlerle çağırıyor.

'BİZ YUKARIDA ISINIRKEN KEDİLERİN AŞAĞIDA ÜŞÜMESİ OLMAZDI'

Ayşe Gavremoğlu, özel hayvanı olmadığını, genelde yavru, hasta ve sakat hayvanları alarak Rize Belediyesi’nin açtığı rehabilitasyon merkezinde veteriner hekim kontrolünde tedavilerini yaptırdıktan sonra bakımlarını üstlendiğini söyledi. Gavremoğlu, şöyle konuştu:

"Aciz ve muhtaç olanlara yardım etmek Türk halkının görevidir, dinimiz de bunu emrediyor. Ben de elimden geldiği kadar bunları yapmaya çalışıyorum. Evin alt katında kedilerim yaşıyor. Üst katta kalorifer yanıyordu. Kediler üşümesin diye alt kata da birkaç petek yaptırdık. Hani bir söz vardır; 'Erzurum’da kar yağıyor, burada sırtım üşüyor' diye. Ben de biraz öyle düşünüyorum. Biz yukarıda ısınırken kedilerin aşağıda üşümesi olmazdı. Herkes bunu yapamayabilir ama en azından insanlardan yemek artıklarını ayrı çöplendirmelerini dilerim. İnsanların bu konuda biraz daha duyarlı olmaları gerekiyor. Sokakta kalan kendi çocukları da, kendileri de olabilir. O nedenle yemek artıklarını cam ve diğer eşyalardan ayıralım. Çünkü hayvanlar çöpleri karıştırıyor ve ağızları kesilebiliyor. O yüzden düzgün tasnif edilirse veya yemek artıkları belirli bölgelere bırakılırsa hayvanlar da bundan faydalanabilir."

Ayşe Gavremoğlu’nun beden eğitimi öğretmeni eşi Ayhan Gavremoğlu da "Biz kedilerimizle ve köpeklerimizle mutluyuz" diyerek eşine destek verdi.



MK(TM/CK)