PKK'nın CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ü kaçırıp 48 saat sonra serbest bırakmasının ardından, terör örgütü tarafından son bir yılda kaçırılan kaymakam adayı, polis, asker ile siyasetçilerin durumu bir kez daha gündeme geldi. Halen PKK'lıların elinde kaymakam adayı, polis, astsubay, uzman çavuş, er, siyasetçinin de aralarında olduğu 13 kişi bulunurken, İHD Diyarbakır Şubesi'ne son bir yılda daha çok kaçırılanların ailelerinin başvuruda bulunarak, kaçırılanların serbest bırakılması konusunda yardım istedikleri belirtildi.

'KAÇIRILANLARIN AİLELERİ SÜREKLİ İHD'Yİ ARIYOR'

Geçmiş yıllarda PKK'nın kaçırdığı kişileri serbest bırakılması konusunda aracı olan İHD'nin Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, özellikle son bir yılda artan alıkoymalar nedeniyle İHD'ye başvuruların artığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Daha önce insan hakları ihlalleri, gözaltılar, şiddet, köy boşaltmalar, işkence ve kötü muamele konusunda şikayetler yapılıyordu. Ama son bir yılda bu şikayetlerin yanı sıra artan alıkoymalar ile ilgili başvurular yapılıyor. PKK'nın kaçırdığı asker, polis ve sivil kişilerin aileleri sürekli buraya gelip bunların bırakılması konusunda bizden yardım talep ediyorlar. Bazı alıkoymalar üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti. Aileler hem buraya gelir, hem sürekli telefon açarak, bizden yardım istiyoruz. Bizde gerekli çağrılar yapıyoruz ama yeterince kamuoyu oluşmadığı için pek bir sonuç alamıyoruz. Biz sürekli hem devlete hem PKK'ya çağrılarda bulunduk. Ama devletin bugüne kadar çağrılarımıza küçük bir yanıtı bile olmadı. Biz devletten kaçırılanların teslim alınması için bölgedeki operasyonları durdurmasını ve bize baskı yapmaması çağrısında bulunuyoruz. Ama bir sonuç alamadık. Biz artık insanların özgürlüklerinden mahrum bırakılmamalarını istiyoruz. Devlet bu politikasını gözden geçirmelidir. Devlet kaçırılanlar konusunda kimseye sahip çıkmıyor. Sorun bu politikalarla çözülmez."

"ALIKOYMAYA SON VERİN"

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, devletin ve iktidarın şimdiye kadar alıkoymalar konusunda sesiz kaldığını ve kaçırılanlara ile ailelerine sahip çıkmadığını ileri sürdü. Bilici, "PKK'ya çağrıda bulunuyorum; Bazı kaçırmaların üzerinden bir yıl geçti. PKK alıkoymalara son versin. Asker, polis ve kaymakam adayını serbest bırakın, aileler gerçek bir bayram yapsın. Devlet 20 yıldır kaçırılan asker ve polisine sahip çıkmıyor" dedi.

Bilici, illegal faaliyetlerde bulunmakla suçlandıkları için bazı ailelerin İHD'ye önce tedirgin geldiğini ancak, aileleri çocuklarının bırakılması konusunda geçmişte yaşanan olayları anlatarak, rahatlattıklarını ve aileler ile samimi bir ilişki geliştirdikleri için ailelerin İHD konusunda ön yargılarının da kırıldığını söyledi.

KAÇIRILAN POLİSİN BABASI, "BARIŞ OLSUN, ÇOCUKLARIMIZA KAVUŞALIM"

Van'ın Çatak İlçesi'nde 9 Eylül 2011 günü PKK tarafından kaçırılan polis memuru Nadir Özgen'in babası Hidayet Özgen, oğlunun serbest bırakılmasını istedi. Özgen, "Barış olsun artık çocuklarımıza kavuşalım. Hiçbir resmi kurum bilgi vermiyor. Sadece bir ara internetten görüntüsünü izledik. İyi olduğunu gördük. Bu bayram arifesinde çocuklarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Artık bu olaylar yaşanmasın bu ülke topraklarına barış gelsin istiyoruz. Oğlumun ve diğerlerin serbest bırakılması konusunda umutluyum, umutlu olmak istiyorum. İnşallah bırakırlar, çocuğumuza kavuşuruz" dedi.

PKK'NIN KAÇIRDIĞI KİŞİLER

- 9 Temmuz 2011: Diyarbakır-Lice karayolunda Astsubay Abdullah Söpçeler, Uzman Çavuş Zihni Koç

- 12 Ağustos 2011: Diyarbakır-Muş karayolunda Kaymakam adayı Kenan Erenoğlu

- 9 Eylül 2011: Van'ın Çatak İlçesi'nde polis memuru Nadir Özgen

- 1 Ekim 2011 : Şırnak merkezde Uzman Çavuş Kemal Ekinci.

- 2 Temmuz 2012 : Van'ın merkezde AK Parti Gürpınar İlçe başkanı Hayrullah Tanış

- 26 Temmuz 2012 : Van'ın Başkale İlçesi Karaçi Köyünde karakol inşaatında çalışan Ayhan Taş ve Aslan Bayer.

- 30 Temmuz 2012 : Van'ın Saray İlçesi Koçbaşı Köyü'nde muhtar Tahirhan Özgün

6 Ağustos 2012 : Diyarbakır-Bingöl karayolunda Ramazan Başaran, Hadi Gizli ve Reşat Çeçen adlı 3 asker

- 14 Ağustos'ta Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde Vural Minal adlı asker.