Karataş Kadın Cezaevi'ndeki tutuklu ve hükümlülerin şikayetlerini İHD'ye bildirmesi üzerine, İHD Adana Şube Başkanı Şahin Kılıç, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği Şube Başkanı Ahmet Doğan, BDP Adana İl Başkanı Uğur Bayrak ve Avukat İlhan Öngör, 21 Haziran'da kadın cezaevine giderek tutuklu ve hükümlülerle görüşmek istedi. Cezaevi yönetimi tarafından sadece Avukat Öngör'ün görüşmesine izin verildi. İlhan Öngör, yaklaşık 3 saat tutuklu ve hükümlülerle görüşerek şikayetlerini dinledi. İHD, inceleme ve gözlem sonrası tutukluların şikayetlerini bir rapor halinde yayımladı.

Raporda şu iddialara yer verildi:

"21.06.2012 günü sabah saat 04.00'da Adana'dan çevik kuvvet polisleri getirilerek, koğuşlara baskın düzenlenip koğuşlarda bulunan 4'ü siyasi 106 adli kadın tutuklu olmak üzere toplam 110 tutuklu eşyalarının alınmasına izin verilmeden Ankara Sincan ve Aliağa Şakran kadın cezaevlerine nakledilmişlerdir. Nakil sırasında tutuklular darp edilmiştir.

Cezaevine yeterli su verilmediğinden ancak 3 ya da 4 günde bir duş alınabilmektedir.

14 kişilik koğuşlarda 27 tutuklu kalmakta olup, lavabo altlarına kadar yatmak zorundadırlar.

Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde isyan çıktığı gün Karataş Kadın Cezaevi'nde bu isyanı desteklemek amacıyla çocuk koğuşunda yangın çıkarılmıştır.

Yaz sıcağında koğuşların çok sıcak olmasına rağmen cezaevi idaresi sadece bir vantilatörün çalıştırılmasına izin vermekte olup, bunun sonucu olarak tutuklular sıcak, sinek ve farelerden uyuyamamaktadırlar.

Cezaevinden tutukluların haber amaçlı ailelerine gönderdiği mektuplara el konulmaktadır.

Havalandırma geç açılıp erken kapatılmaktadır.

Cezaevi görevlileri tarafından adli mahkumlar, siyasi mahkumlar aleyhine kışkırtılarak siyasilerin bulunduğu koğuşlara soğan ve patates gibi maddeler atılmaktadır.

İçeride toplam 13 öğrenci tutuklu bulunmaktadır.

Tutukluların Adalet Bakanlığı'na sorunları ile ilgili verdikleri dilekçe ve şikayetlerine karşılık verilen cevapta 2014 yılında Osmaniye'de büyük bir cezaevi yapılacağını ve sorunlarını böylece çözeceklerini söyleyerek tutuklular ile adeta dalga geçilmektedir.

Tutukluların idareye verdiği hiçbir dilekçeye olumlu cevap verilmemektedir.

15 günde bir yapılan ilaçlamanın yetersiz kalması sonucu cezaevine sivrisinek ve fareler istila ederek, tutukluların sağlığını tehdit etmektedir."


SÜ(BY/BT)