Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi İçkale Mevkii'nde bulunan, 1990'lı yıllarda Jandarma Merkez Komutanlığı, Diyarbakır Cezaevi ve Adliye binasının bulunduğu alanda restorasyon çalışması sırasında insanlara ait kafatası ve kemikler çıktı. Birinci derecede SİT alanı olan bölgede Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği tarafından, sürdürülen çalışmalarda, bugüne kadar 38 kişiye ait kafatası ve kemikler bulundu. Kemiklerin incelenmek üzere gönderildiği İstanbul Adli Tıp Kurumu, incelemelerini tamamlayarak kemiklerin en az 100 yıllık olduğunu, bazı kemiklerin ise hayvanlara ait olduğunu rapor etti.

İHD, RAPORU SAMİMİ BULMADI

İHD Diyarbakır Şebe Sekreteri Raci Bilici, Adli Tıp Kurumu'nun kemiklerle ilgili raporunu samimi bulmadığını açıkladı. Kayıp yakını 20 kişinin de katıldığı toplantıda konuşan Bilici, Adli Tıp Kurumu'nun taraf olduğunu ileri sürdü. Bilici şöyle dedi:

"Adli Tıp Kurumu bir rapor yayınladı. Doğrusu bu raporun sonucu bizim açımızdan herhangi bir şey değiştirmedi, değiştirmeyecek de. Çünkü bu ülkede hala binlerce kayıp, binlerce toplu mezar, ve faili meçhuller olduğu gibi duruyor. Bizler bu ülkede faili meçhullerin faillerinin yargılanması, kayıpların bulunması için yıllardır mücadele ettik, ama yıllardır herhangi bir adım atılmış değildir. Bu rapor bu sonucu değiştirmedi, çünkü geçmişte bir katliam yapılmıştır. 38- 40 insanın kafatası veya ceset çıkması bir katliamdır. Hangi döneme ait olursa olsun bizim için sonuç değişmez. O dönemde de bir katliam yapılmışsa bu insan haklarına terstir. Şimdi ya da geçmişte fark etmez. Faili meçhul, kayıpların ortaya çıkması için bağımsız bir komisyonun oluşturulmasını talep ediyoruz. Minnesota protokolü var. Bu protokol her şeyi çok açık ve net gösteriyor. Bir mezarın nasıl açılacağı, delillerin nasıl bulunacağı, kimlerin bulunacağı konusunda. Biz bu protokol çerçevesinde mezarların açılmasını,delillerin o komisyonda yer alan kişiler tarafından toplanmasını ve sonuca gitmesini istiyoruz."

MİNNESOTA OTOPSİ PROTOKOLÜ NEDİR?

Minnesota protokolü, 'Yasadışı Yargısız Infazlarla İlgili BM Otopsi Protokolü' olarak biliniyor. ABD'nin Minnesota eyaletinde 1990 yılında kaçak göçmen işçilere yönelik ölümle sonuçlanan yargısız infazlar nedeniyle hazırlandı ve Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilerek uluslararası bir belge haline geldi. İnsan hakları ihlallerinde ölüm olgularının ayrıntılı biçimde incelenmesini sağlayan yöntem ve otopsi kurallarını içeren protokolü, Türkiye de taraf olarak kabul ediyor. Minnesota Otopsi Protokolü, Birleşmiş Milletler tarafından onaylanıp üye ülkeler tarafından kullanılabilecek işkence izlerinin saptanması için bir işkence muayene protokolü olarak hayata geçti. Birleşmiş Milletler'in ölenlerde işkence muayene usullerini ve standartlarını belirleyen Minnesota Otopsi Protokolü'nün (the Manual on the Effective Prevention and lnvestigation of Extralegal, Arbitrary and Summary Executions) kabulü, işkence olgularının uygun olmayan otopsilerle gizlenmesinin önüne geçmekte önemli rol oynadığı kabul ediliyor.

CA,SS(GG/COŞ)