Türkiye'deki 469 kuş türünden yarısından fazlasının Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı 11 kilometre uzaklıkta, Aras Nehri'ndeki 'Yukarı Çıyrıklı' diye adlandırılan Kuş Cenneti'nde görüldüğünü anlatan Çağan Şekercioğlu, bölgenin Afrika-Avrasya kuş göç rotası üzerinde olduğuna dikkati çekti. Aras Vadisi'ne 6 yıl önce kurdukları Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde yaptıkları çalışmalar sonucunda 3 kıtada halkalanan kuşların Aras bölgesinde tekrar yakalandığını ve Yukarı Çıyrıklı Kuş Cenneti'nin kuşların konaklayarak beslendikleri en önemli bölgelerden biri olduğunu saptadıklarını dile getiren Kuzey Doğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu şunları söyledi:

"Aras Nehri Yukarı Çıyrıklı Kuş Cenneti'nde tespit edilen 240 kuş türü, Türkiye kuş türlerinin yarısından fazladır. 74 yıldır araştırma yapılan Manyas Kuş Cenneti'nde ise tespit edilen kuş türü sayısı 255'tir. Yukarı Çıyrıklı'dan 200 kat büyük olan Van Gölü'nde ise kuş türü sayısı 212'dir. Bölgede tespit ettiğimiz Şikra atmacası (Accipiter badius), Türkiye'nin kuş envanteri için yeni bir tür olarak Türkiye kuş türü sayısını 469'a çıkardı. Doğu Anadolu'nun en zengin sulak alanlarından olan Yukarı Çıyrıklı Kuş Cenneti yıllardır, 'Sulak Alan Kategorisi'ne bile alınmadı. Tüm rapor ve başvurularımıza rağmen, herhangi bir koruma statüsü yok. Aras nehri üzerine kurulan barajlar, nehir yatağından alınan kum ve çakıllarla vadinin eko-sistemini her geçen gün daha da bozarken, şimdi de bu kuş cenneti ve içindeki önemli sayıdaki kuş türlerinin hepsi daha da büyük risk altında. Bu bölge, Tuzluca Barajı'nın suları altında kalarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Eğer bu sulama barajı projesi iptal edilmezse, yüzlerce kuş türü ve binlerce canlı yaşam alanlarını yitirecek ve yok olacak."

5 Haziran 2012 Dünya Çevre Günü’nde MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan'ın TBMM’de söz alarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan Aras Vadisi Yukarı Çıyrıklı Kuş Cenneti’nin korunmasını istediğini hatırlatan Şekercioğlu, "Bakan Eroğlu, konuşmasında "Bu alanı korumak boynumuzun borcudur" dedi. Umarız Bakan Eroğlu, baraj projesini hemen durdurur ve bir kuş cennetini koruyarak doğaya büyük bir hizmet etmiş olur" diye konuştu.