Erzurum 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya tutuklu sanıklar, İranlı Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek ile Shahram Zargham Khoeı, Kamil Aras, Timur Ağrı, Bilal Tanrıkulu, tutuksuz sanıklar, avukatları ve sanık yakınları hazır bulundu. Sanıklar üzerlerine atılan 'casusluk' suçlamasını kabul etmedi. İran'dan Türkiye'ye asansör işi için geldiklerini ileri süren Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek ile Shahram Zargham Khoeı ülkelerinde asansör şirketinde çalıştıklarını söylediler. Iğdır'da 143 fotoğraf çektiklerini belirten İranlı sanıklar, ülkelerindeki binalarla Türkiye'deki binalar karşılaştırmak için çektiklerini belirttiler.

Türkiye'de asansör işi yapmak için şirketleri tarafından görevlendirildiklerini anlatan Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek ile Shahram Zargham Khoeı, casusluk yapmadıklarını söyledi. Yaklaşık 10 saat süre duruşma sonunda mahkeme tutuklu sanıklardan Bilal Tanrıkulu ile Kamil Aras'ın tahliyesine karar vererek avukatların detaylı savunma yapması için duruşmayı 12 Aralık'a erteledi. Mahkeme sonunda tahliye olan sanık yakınları avukatlarına sarılarak sevindiler.

Türk Silahlı Kuvvetler (TSK), Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İran sınırındaki askeri karakollarla ilgili gizli kalması gereken bilgi ve belgeleri İran gizli servis görevlilerine verdikleri öne sürülen sanıklar hakkında 20 yıl hapis cezası isteniyor.



HP (KS/RT)  



-----KUTU----- 

KAMERA GÖRÜNTÜLERİ İLE YAKALANMIŞLARDI 

Iğdır'da geçtiğimiz yıl Valilik, MİT ve Emniyet Müdürlüğü gibi yerlerin kamera ile görüntülerini çeken İranlı Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek (28) ile Shahram Zargham Khoeı'nın (41) bir minibüste yakalanmaları ve casusluk yaptıklarının anlaşılması üzeri ilişki kurdukları kişiler teknik takibe alındı. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı iken casusluk olayını takip eden Ahmet Pek'in Iğdır'a Vali olarak atanmasının ardından 'Casusluk' olayına karışanları yakalamak için operasyon düğmesine basıldı. Iğdır, Ağrı ve Van nüfusuna kayıtlı 9 kişi 28 Ağustos 2012 günü evlere düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, İran lehine çalışan 9 kişinin, ülkedeki stratejik kurum ve kuruluşlara ait yerlerle ilgili bilgileri İran'ın SAVAMA ajanlarına verdikleri, karşılığında para aldıkları öne sürüldü. 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ya da askeri casusluk amacıyla temin etmek' suçundan iki İranlı ile birlikte 20'şer yıl hapis cezası istemiyle Erzurum 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılananların isimleri şöyle: İranlı Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek (28) ile Shahram Zargham Khoeı'nın (41), Kamil Aras (60), emekli köy korucusu Timur Ağrı (53) ve Bilal Tanrıkulu (41)

Tutuksuz yargılananlar: Abdurrahman Yavrutürk (44), Mustafa Karahan (46), Ali Zengin (48), Nurettin Abiş (48), Suat Sip (49), Ali Abiş (57)

TÜRKİYE BENİ İDAM EDER HA...

Iğdır'ın Karakoyunlu ilçesinden emekli köy korucusu Timur Ağrı ile İranlı ajan arasında geçen ve iddianamede kanıt olarak gösterilen telefon görüşmesi şöyle:

- Timur Ağrı: Ya peki biz Ermenistan için o adamı getirmişiz. Dışarıda bekliyor. O adam ne olacak?

- İranlı: Sadece seninle işimiz var.

- Ağrı: Peki o adam? Ya ben size bir şey söyleyeyim size. Ya şimdi siz benim hakkımda Türkiye'ye verseniz, Türkiye beni idam eder ha.

- İranlı: Niye sanki biz namert miyiz?

- Ağrı: Ne bileyim yani

- İranlı: Biz İslam Cumhuriyetiyiz.

- Ağrı: He bak Hacı ben bir şey söyleyeyim. Türkiye'de bir defa bu affedilmez. Çok büyük hatadır. Çok çok. Bir de ben devlet adamıyım ha devlet.

- İranlı: Yok endişen olmasın.