Ramazan ayında günlük beslenme alışkanlıklarının, öğün sayısı ve sıvı tüketimi azaldığı için çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Hisar, şöyle konuştu:

"Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranları değişmemektedir. Bu süre zarfında sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmeye devam edilmesi gerekir. Yeme düzenin değişmesi, öğün sayısının ve sıklığının azalması gibi nedenlerle metabolizma hızla yavaşlamaktadır. 12- 15 saat gibi uzun süre aç kalındığında kan şekeri düşer. Vücut yeterli enerji alamadığı için 'kıtlık' sinyali alır almaz enerji harcamasını yüzde 40’a kadar düşürür. Bir sonraki öğünde yenecek besinleri kendini koruma amacıyla depolamaya gider. Bu nedenle her zaman olduğu gibi az ve sık beslenmeliyiz. Ara ve ana öğünleri atlamadan tüketmeliyiz."

MUTLAKA SAHURA KALKIN

Mutlaka sahura kalkılması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Hisar, "Kahvaltı günün en önemli öğünü olduğunu hatırlayın. Bu nedenle mutlaka sahura kalkmalısınız. Sahurda hazmı kolay, yüksek enerji içeren besinler tercih edilmelidir. Yeterli ve dengeli bir sahurla kendinizi gün boyu enerjik ve tok hissedebilirsiniz. Sahur ve iftarda yeterli sıvı alımına dikkat edin. İftardan sahura kadar olan süreçte sık aralıklarla su tüketmeli, mide ve sindirim sistemini rahatlatacak meyve çayları, komposto, ayran gibi içecekler içmelisiniz" dedi.

BUNLARDAN UZAK DURUN

İftarda ve sahurda yenilen yiyeceklere dikkat edilmesini isteyen Yrd. Doç. Dr. Hisar, şunları söyledi:

"Ramazan ayı süresince sindirim sisteminizin sağlığı için yeterli su ve sıvı alımıyla beraber, posa içeriği fazla olan sebze yemeği ve bol yeşil salata, miktarına dikkat ederek meyve, tam tahıllı ekmek ve probiyotik yoğurt tüketilmelidir. İftariyelikler, pastırma, salam, gibi şarküteri ürünleri, kızartma, kavurma ve benzeri yağlı yiyeceklerden, hamur işleri, acılı ve baharatlı yemeklerden, şerbetli-kızarmış tatlılardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Ayrıca Ramazan ayında hissedilen açlıkla iftarlarda çok fazla yemek yenmemelidir. İftardan yaklaşık 1- 1.5 saat sonra bir ara öğün daha yapılmalıdır."