Başköy ve çevredeki 3 köyün daha su ihtiyacını karşılayan havzanın üst kısmına açılan mermer ve taç ocakları nedeniyle 6 aydır su sıkıntısı yaşadıklarını belirten yaklaşık 400 köylü, dün mermer ocağının önüne giderek ellerindeki dövizlerle protestoda bulundu. Köylüler, kullandıkları kirli su nedeniyle özellikle çocukların sürekli hastalandıklarını belirtti. attıkları sloganların ardından oturma eylemi yapan köylüler, Bursa Valisi Şahabettin Harput kendileriyle görüşmeden bu eylemi bitirmeyeceklerini söyledi.

Eyleme katılan Orhaneli Başköy Dernek Başkanı Ahmet Güleç, "Suyun 1300 metre üstünde mermer ocağı açıyorlar. Biz istemiyoruz. Derdimizi anlatmak için çalmadığımız kapı kalmadı. 3 kere valimizle görüşmek istedik. Randevu vermedi. Bu mermer ocağının izinleri yok. İzinleri almadan nasıl bu ocağı açıyorlar, bunu da anlamış değiliz. Vali gelene kadar burada bekleyeceğiz. Tankerle su istedik. Bunu da göndermediler. Gelsinler biraz da bizimle ilgilensinler" dedi.

Başköylü kadınlar ise "Biz suyumuzu geri istiyoruz. Çocuklarımız doktorlardan çıkmıyor. Sesimizi kim duyacaksa duysun artık. Suyumuz için mücadele ediyoruz. 6 aylık bebeği, haftada üç kere doktora götürüyoruz. Dışarıdan su almaya maddi durumumuz yok. İshal, kusma, ateşlenme hastalıkları yaşanıyor" dedi.

Dün akşam saatlerinde mermer ocağının önünden ayrılan köylüler, eylemlerini sonuç alınıncaya kadar sürdüreceklerini söyledi.



IA,FK(FK/SS)