Geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde Van'da meydana gelen 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Başbakanlık TOKİ tarafından depremzedelerin barınması için 5 bölgede yapılan afet konutlarından yapımı tamamlananlar, hak sahiplerine teslim ediliyor. Bugün de Kalecik mevkiinde yapımı tamamlanan 2 bin 170 konutun kura çekimi yapıldı. Anadolu Öğretmen Lisesi Spor Salonu'nda gerçekleşen törene, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Van Valisi Münir Karaloğlu, Ak Parti Van Milletvekilleri Mustafa Bilici, Burhan Kayatürk ve vatandaşlar katıldı.

TÜRKİYE BURADA OLDU

Kura çekiminde konuşan İçişleri Bakanı Şahin, "Aradan 11 ay geçti o gün güzel Van'ımız, kahraman Van'ımız harap olmuş yıkılmıştı. Yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Üzüldük, acı hissettik, evlerimiz yıkıldı, binalarımız yıkıldı ama biz yıkılmadık. Dik durduk el ele verdik, imkanları bir araya getirdik. Türkiye burada oldu, dünya burada oldu insanlık burada oldu. İyilik burada oldu ve akılla bilgiyle bir birliktelik ortaya koyduk. Tüm yetkililerimiz ile valimizle kızılayımız ile işçilerimizle, mühendislerimizle diğer gönüllü kuruluşlarımızla bütün millet olarak bütün Türkiye olarak burada olduk" diye konuştu.

BİRİLERİ ENGEL OLMAYA ÇALIŞTI

Van'da 1900'lü yıllarda valilik yapmış olan ve Vanlıların çok sevdiği Vali Alipaşa için yazılan "Harap olmuş Van'ın mülkü" dizelerini de okuyan Bakan Şahin, Vanlının kendine yapılan hizmeti unutmadığını belirtti. Van halkının kimin ne yaptığını, ne söylediğin çok iyi bilen bir halk olduğunu belirten Bakan Şahin, "Biz burada kış aylarında halkımızın için de sokaklarda kuracağı çadırları almaları için bulunduk. AFAD'ta gece 01.00'lere 02.00'lere kadar bakanlarımızla, vekillerimizle, vali yardımcılarımızla yöneticilerimizle birlikte peynir ekmek yiyerek çok vakit geçirdik. Ama birileri başka işler peşindeydi. Acaba bakanlar uğraşıyorlardı galiba bu işi başarabilirler, bu halkı soğukta kurtarırlar ne yapalım da bu çalışmaya engel olalım diye birileri ta ilk gün, sıcak yemek dağıtımları özellikle çadır dağıtımları esnasında aralara girdiler" dedi.

ÇADIR KAOSUNU VAN HALKINA YAŞATTILAR

Bakan Şahin çadır dağıtımı sırasında Van'da olmayan, Vanlı olmayanları çevreden taşıyıp getirdiklerini de belirterek, "Vanlının hakkı olan çadırı, gıdayı, battaniyeyi almak için kargaşa ortamına sokarak bir düzen içerisine girdiler. Erciş'te yaptılar, Van'da yaptılar ama biz o noktada da uyanıktık. Vanlıyı az çok tanıyorduk. Vanlı ihtiyaç sahibiyse isterdi. Ama birileri araya girdi. AFAD Başkanı az önce ifade etti. 76 bin çadır dağıtıldı diye. Biz 76 bin aileye konut vermiyoruz. Hadi her ailenin iki çadırı olsun 32 bin olur. 3 çadırı olsun 64 bin olur geriye kalan 12 bin çadır ne oldu. Bunun diğeri nerede? Niçin kim bu çadır furyasını ortaya koydu. O kaosu bize de, Van halkına da yaşattılar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar. Yoruldukları noktaya kadar çadır dağıtımı yapıldı. Ardından konteynerler dağıtıldı" diye konuştu.

SİNSİCE KURŞUN SIKTILAR

Birilerinin ekmeğini, imkanlarını paylaştığını belirten Bakan Şahin, birilerinin de çadır kuyruklarını alt üst etmeye çalıştığını belirtti. Bakan Şahin, konteyner kentlerde nöbet tutan polis memurlarının şehit edilmesini örnek gösterdi. Şahin, "Bu yetmiyor konteynerelerde halkımızın huzur içerisinde uyumasını sağlayan, malını, canını, namusunu koruyan halkımız içeride uyurken, onun güvenliği için nöbet tutan polisimize kurşun sıkıyor. Sıktı mı sıktı. O kurşunu burada bulunan sizler sıkmadınız o kurşunu birilerinin arasında aklı alınmış, imanı alınmış serseri güdümlü zavallılar tarafından sıkıldı. Polisimiz bir değil iki değil. O da olmadı hastanede insanımızın hizmetinde olan polisimizin arkasından sessizce sinsice, gördüğümüz kadarıyla korkakça, polisimize askerimize insanımıza kurşun sıkıyor" dedi.

Örgütün bununla da yetinmediğini anlatan Bakan Şahin, haince eylemler yapıldığını belirterek şöyle devam etti:

"Ama ne yaparlarsa yapsınlar polisimize askerimize kurşun da sıksalar şantiyelerimizi de bassalar, şantiyedeki araçları da yaksalar, gün gelecek. O gün hesap günü değil. O gün bugün, o gün yarın onlar bölücü terör örgütleri ve onların kandırılmış militanları halkımızın sağduyusu, halkımızın duruşu, birliği, kardeşliği ve sevgisi karşısında bu hizmetler karşısında er geç boğulacaklar, yok olacaklar inşallah pişman olup yollarından dönecekler."

HADİ DEFOLUN DEYİN

Hainlerin ateş ettiğini, kendilerinin ise tapu dağıttığını hatırlatan Bakan Şahin, ülkeye kötülük yapmak isteyenlere karşı konulmasını istedi. Şahin, "Van'da görmeyenler görsün, duymayanlar duysun, görmek istemeyenler, burada görsünler. Bizler de hep birlikte gösterelim. Haince, kalleşçe bu ülkede kötülük yapmak isteyenler utanmadan gezebiliyorlar. Ben diyorum ki ey Vanlılar siz bu Van'ın sokaklarında elini kolunu sallayarak dolaşanları bırakmayın, bu kötülükleri lanetleyin. Onlara 'Siz kimsiniz biz biriz birlikteyiz milyonlarız hadi defolun' deyiniz. Edi bese deyin. Türkçe söyleyiniz, Kürtçe söyleyiniz ve bugünkü birlikteliği bu güzelliği onların üzerine yağmur gibi aktarınız. Düşünsünler. Düşünme yetenekleri yoksa korksunlar. Korkmayın, güzellik, insanlık galip gelecektir ve gelmiştir. İşte meydan işte Van. Evse ev, mahalleyse mahalle, şehirse şehir, üniversiteyse üniversite, ticaretse ticaret, kardeşlikse kardeşlik. İşte buyuz buradayız" diye konuştu.

PKK MAŞA

Yapılan yatırımları ve birliktelikleri kıskananların olduğunu da anlatan Bakan Şahin, o zavallıların arkasında Türkiye'nin düşmanı olan başka ülkeler olduğunu söyledi. PKK'nın maşa olduğunu belirten Bakan Şahin, Yüksekova'da, Van'daki hastanede polise kurşun sıkanların arkasında sevinen birilerinin olduğunu belirtti. Onların asıl düşman olduğunu belirten Bakan Şahin, "Ama buradaki kandırılan çocuklar bir kısmı da başka ülkelerin vatandaşı, ne hayırseveri?  Başka ülkelerinin vatandaşı. Türkiye'de bir sorun varmış bırakmış sıcak yuvasını düşmüş yollara gelecek. Türkiye'de sorun çözecek, sevsinler. Bu oyun bozulacak. İşte bugün oyun bozma günü, bugün oyunlar bozuluyor. İyiliğe kapılar açılıyor, kötülüğün kapısı kapanacak" dedi.

"BİZ AYRILMAYACAĞIZ"

Depremde, Türkiye'nin Van'a koştuğunu acıların kendilerini ayırmadığını; depremin ayıramadığı gibi hain terör örgütü eylemelerinin bile ayıramayacağını da sözlerine ekleyen Bakan Şahin, "Biz bir ananın çocuklarıyız. Biz Anadolu'nun çocuklarıyız. Biz elin parkmaklarıyız. Biz bir çınarın dallarıyız. Kim ne yaparsa yapsın, kim ne derse dersin biz ayrılmayacağız. İnadına sevgi, inadına çalışma, inadına kardeşlik diyoruz. Çünkü biz 21'inci yüzyılda bilsinler ki dünyaya yürüyoruz. Yayan değil uzaydan gidiyoruz ve en modern şekilde gidiyoruz. Yolumuz dünya yarış yoludur. O yarışta bizleri yarıda bırakmak istiyorlar bu oyuna gelmeyeceğiz" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, Bakan Şahin ilk kurayı çekti. Bakan Şahin daha sonra sembolik olarak Yunus Ari'ye anahtar verdi. 13 yaşındaki Yunus Ari de Bakan Şahin'e 4 dilde teşekkür etti.

Bakan Şahin ve beraberindekiler daha sonra Saran Holding tarafından İskele Caddesi üzerinde yaptırılan spor salonunun açılışına katıldı. Açılışta konuşan Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, eğitime destek vermeyi kendilerine ilke edindiklerini söyledi.