Geçen yıl 31 Mayıs'da Hopa'da çıkan olayları protesto etmek amacıyla aynı gün Pazar İlçe Meydanı’nda toplanan ve aralarında Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Rize İl Başkanı Ahmet Haşim Parlak, aynı partinin il yöneticilerinden Metin Posta ile Çay Üreticileri Sendikası Başkanı Recep Memişoğlu’nun da yer aldığı 22 kişi hakkında Pazar Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Savcılık, soruşturma sonunda bu kişiler hakkında, '2 bin 911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet' suçlundan dava açılmasını istedi. İlgili mahkeme kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Savcılığın karara yaptığı itiraz kabul edilince 22 kişi hakkında Pazar Asliye Ceza Mahkemesi'nde 1-3 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması yarın yapılacak.

ÖDP Rize İl Başkanı Ahmet Haşim Parlak, aradan 1.5 yıl geçtikten sonra haklarında dava açıldığını öğrendiklerini belirterek, "Bizi ne için yargılayacaklarını anlamadık. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Yargılanma gerekçemiz Metin Lokumcu’nun ideallerini savunmaksa, biz bu suçu işlemeye hep devam edeceğiz" dedi.

HOPA OLAYLARI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl 31 Mayıs'ta Hopa'da düzenlediği mitingi öncesi ve sonrası çıkan olaylarda kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu öldu. Taş atılması sonucu AK Parti seçim otobüsünden düşen koruma polisi Servet Erkan ise yaralandı. Çıkan olaylarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 70 kişiden 16’sı tutuklanmış, daha sonra serbest bırakılmışlardı. Olaylar sırasında görev yapan Artvin Emniyet Müdürü Muhsin Armağan merkeze, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Nasif de Jandarma Genel Komutanlığı emrine alınmış, Emniyet Müdürlüğü'ne Hüsrev Salmaner, İl Jandarma Komutanlığı'na da Yarbay Alper Sır atanmıştı.



MK(TM/İD)