Sfenksi'nin birebir kopyası yapıldı. Alçıdan yaklaşık 1 ayda yapılan kopya

sfenks orijinal yeri olan Hitit Yerleşim Yeri'ndeki Yerkapı Piramidi’nin kalıntılarının bulunduğu alanda sergilenmeye başlandı.

Boğazkale İlçesi'nde 1917 yılında yapılan kazılarda bulunan, ardından onarım ve bakım

için gönderildiği Almanya'dan bir daha getirilemeyen 'Boğazköy Sfenksi', geçen yıl

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleri sonucu Çorum Boğazköy Müzesi'ne getirildi. Hititler'e ait M.Ö. 13'üncü yüzyılda yapıldığı tahmin edilen 'Boğazköy Sfenksi'nin bir kopyası yapılarak orijinal yerine yerleştirilip sergilenmeye başlandı.

Boğazkale Kaymakamlığı tarafından yaptırılan sfenksin birebir kopyasının yapım çalışması yaklaşık 1 ay sürdü. Restoratör Ahmet Demirtaş ve ekibi tarafından alçı malzemeden yapılan kopya sfenksin aslına uygun olarak 2 metre 75 santimetre uzunluğunda olduğu belirtildi.

Sfenksin kopyasının Hititler'in başkenti olan Hattuşaş'taki yerinde görülebileceğini dile getiren Boğazkale Kaymakamı Zeliha Uygun, "Sfenksin yapımında özel kimyasallarlar kullanıldı. Bu sayede hava şartlarına ve aşınmaya karşı dayanıklı olması sağlandı. Vatandaşlarımız sfenksin orijinalini Çorum Boğazköy Müzemizde görebilirler. Ancak birebir kopyasının kendi orijinal yerinde sergilenmesi bizim için çok önemli ve değerli. 1 ay önce sergilenmeye başlanmasına rağmen kalıntıları gezen vatandaşlarımızın ilgisini çekti" dedi.



YÇ(MS/CK)