Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 2010 yılına kadar Varto İlçesi'nde düzenlenen at yarışlarına katılan ve birçok başarıya imza atan Nazlı Gül Kalkan, Binicilik Federasyonu'nun sporcusu oldu. Kalkan, federasyonun İstanbul ve Ankara'da düzenlediği 'Atla dayanıklılık' yarışlarında dereceye girerek iyi bir sporcu olduğunu ispatladı.

Yazın İstanbul, Antalya, Zonguldak ve Eskişehir'deki uzun bir kamp döneminin ardından Muş'a dönen Nazlı Gül Kalkan, yatılı olarak eğitim- öğretim gördüğü Merkez Anadolu Güzel Sanatlar Spor Lisesi'ne başladı. Hafta sonları köyüne giderek 'Muratcan' adındaki atı ile yaylaya gidip gelen Kalkan, koyun ve keçileri sağarak ailesine yardım ediyor. Her fırsatta atı 'Muratcan'ı dört nala sürerek antrenmanlarını yaylada sürdüren 4 çocuklu Suna- Alican Kalkan çiftinin tek kız çocukları Nazlı Gül Kalkan şunları söyledi:

"Muş'un Varto İlçesi'ne bağlı köylerde ata binmek kadın ya da erkek olsun bir sevdadır. Yaylaya at sırtında gidip geldiğimiz için bölgemizde ata binmesini bilmeyen kadın yok. Biz 'Muşlu amazonlar' olarak biliniriz. Ben çok iyi at bindiğim için yapılan yarışmalarda bir çok birincilik aldım. Hatta Çaylar köyündeki okuluma atla gidip geliyordum. 2010 yılının sonlarına doğru Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün yardımları ile yaklaşık 3 yıldır Binicilik Federasyonu'nun lisanslı sporcusu oldum. Okulların bitimi ile birlikte İstanbul, Antalya, Zonguldak ve Eskişehir'deki kamplara katıldım. Okullar açılınca Muş'a döndüm. Hafta sonları evime gidiyorum. Ailem köye 2 kilometre uzaklıktaki yaylada olduğu için ben de atım Muratcanla onların yanına gidip süt sağımı yaparak yardım ediyorum. Bazen Federasyondaki atım 'Dalyan'la olduğu gibi 'Muratcan'la da burada antrenman yapma fırsatı buluyorum. Ata bindiğim zaman kendimi özgür hissediyorum. Ata binmek benim için bir sevda. Bir tutku."