İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Davası'nda eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök kendisine sorulan soruları yanıtlıyor. Dosyada bulunan 'Ergenekon Şeması' ve ekindeki belgeler Özkök'e gösterilerek, 10 Temmuz 2003'te Genelkurmay Başkanı olarak kendisine sunulan "Ergenekon" belgeleri ve şemasıyla aynı olup olmadığını soruldu. Kendisine mübaşir aracılığıyla verilen belgeleri tek tek inceleyen Özkök, "Ek-7'de bulunan belge çağrışım yaptırıyor. Aradan geçen yıllar ve yaşımı da dikkate alırsanız bana verilen evraktaki şema ile bu şema yüzde 90 aynı" diye cevap verdi. Özkök 26 Mayıs 2006 tarihinde Genelkurmay İstihbarat Başkanı'na sulunan şemadan ise haberi olmadığını sözlerine ekledi. Özkök, "MİT tarafından verilen belgenin üzerinde makam, tarih ve imza yoktu. Hala üzerinde işlem yapılabilecek bir evrak olarak düşünmüyorum" dedi. Sorular üzerine Özkök, "Ergenekon adını ilk kez MİT'in belgesinde gördüm. O zaman tutarsız olarak değerlendirdiğim belge dışında bilgim yok" dedi.


ÖZKÖK: BELGE TUTARSIZDI


Savcı Pekgüzel'in "Bu belgenin arşivlenecek mahiyette olmadığını söylüyorsunuz. Size MİT tarafından yapılan arzın nasıl olduğu, içeriği konusunda detaylı bilgi verir misiniz?" sorusu üzerine Özkök şu cevabı verdi:

"Ergenekon belgesinde büyük tutarsızlık vardı. Askeri yönden olmayan bir mantık hatası vardı. Şemada kıdemsiz komutanlar kıdemlilerin üstünde yer alıyordu. Ben belgeyi İstihbarat Başkanı'na gönderdim. İnceler, ciddi bir durum olursa bana bildirir. Ancak böyle birşey olmadı. Belgeler makamımda, MİT müsteşarı tarafından, kağıt şeklinde verildi."


26 Mayıs 2006 tarihinde Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'na da gönderilen MİT belgesini Genelkurmay Başkanlığı'na sorduklarını hatırlatan savcı Pekgüzel, ancak bunlara rastlanmadığının bildirildiğini aktardı. Özkök de, 2006 yılında kendisine gelmediğini belirterek, o dönemdeki istihbarat başkanını da hatırlamadığını kaydetti.


ÖZKÖK'E HİLAFETİN KALDIRILMASIYLA İLGİLİ TOPLANTI SORULDU


Savcı Pekgüzel, Özkök'e 3 Mart 2004 tarihinde Ankara Ticaret Odası'nda yapıldığı iddia edilen hilafetin kaldırılmasıyla ilgili toplantıyı sordu. Toplantının yapıldığı tarihte yurtdışında olduğunu anlatan Özkök "Konferansla ilgili bilgi verilmedi. Benim yerime kuvvet komutanım katıldı. Rahatsız oldum. 'Keşke gitmeseydiniz, gitmeseydiniz iyi olurdu" dedim. Toplantıyı kimin organize ettiğini bilmiyorum. Ancak katılımdan memnun olmadığımı ifade ettim'" dedi. Özkök sorular üzerine "Gayri resmi yollardan, imzasız mektup, CD ve benzeri şekilde Genelkurmay Başkanlığı'na çok sayıda ihbar gelir. Bunların özel kalemim tarafından seçilerek bana sunulur. Hatta bazıları Genelkurmay 2. Başkanı'na danışılarak bana sunulurdu. İmzalı olmayan bu belgelerle hukuki bir işlem yapmayız. Ancak, ileri ki çalışmalarımızda bunları dikkate alırız" diye konuştu.

Duruşma Özkök'e soru sorulması ile devam ediyor.


(BB)