Roboski katliamının kendisi için ağır bir olay olduğunu belirten HDP Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, önemli bir açıklama yaptı.

Roboski Katliamı'nı ve sonrasında devam eden süreci eleştirerek kendisi adına özeleştiri verdiğini belirten Bilgen, "Eğer bir konuya 'dava' diye sahip çıkmak gerekiyorsa 'Roboski davası' bunu fazlasıyla hak eder. Üzerimize düşen sorumluluğu hakkıyla yerine getiremediğim için ailelere verdiğim sözün gereği olarak kişisel özeleştirimi veriyor, özür diliyor ve bırakıyorum." açıklaması yaptı.

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Roboski davasının kendisi için ağır bir konu olduğunu söyledi. “Bırakıyorum’ ile neyi kasttetiğine ilişkin soruya Bilgen, “Yarın konu ile ilgili arkadaşlar bir açıklama yaparlar. Temsili bütün görevlerimi bırakacağım. Roboski konusu benim için biraz ağır bir konu” cevabını verdi.

'ASIL SORUMLULAR BIRAKIN İSTİFAYI İKİNCİ KEZ BARO BAŞKANI SEÇİLDİ'

Ayhan Bilgen'in mesajına ilk tepki Aileler adına her hafta basın toplantısı düzenleyerek davanın seyrini duyuran Roboski Derneği Başkanı Veli Encü'den geldi.

Resmi Twitter'da görüntüle

Veli Encu / Welat@Veliencu

Roboski katliamının skandal AİHM kararıyla ilgili tartışmalarda ismi bile geçmeyen @ayhanbilgen vicdani ve siyasi sorumluluğu gereğince kişisel özeleştiri verip özür diliyor ve görevi bırakıyor ama asıl sorumlular bırakn istifayı özrü,özeleştiriyi ikinci kez baro başkanı seçildi.

Ayhan Bilgen'in tweetiyle birlikte yayınladığı mesajındatepkisini, "Roboski katliamının skandal AİHM kararıyla ilgili tartışmalarda ismi bile geçmeyen Ayhan Bilgen, vicdani ve siyasi sorumluluğu gereğince kişisel özeleştiri verip özür diliyor ve görevi bırakıyor ama asıl sorumlular bırakın istifayı özrü,özeleştiriyi ikinci kez baro başkanı seçildi" mesajıyla dile getirdi.

BiLGEN'DEN İKİNCİ MESAJ: BİR YERE GİTMİYORUM, MÜCADELEYİ BIRAKMIYORUM

İlk mesajını silerek ikkinci bir mesaj yayınlayan Ayhan Bilgen, bir yere gitmediğini, mücadeleyi bırakmayacağını belirtti:

"Roboski konusunda daha duyarlı başka bir adres olmadığına göre bir yere gitmiyorum, mücadeleyi bırakmıyorum .Sadece siyasette sorumlulardan hesap soramadığımızda halka hesap vermemiz gerektiğini biliyorum. Nokta!

Ayhan Bilgen@ayhanbilgen

Roboski konusunda daha duyarlı başka bir adres olmadığına göre bir yere gitmiyorum, mücadeleyi bırakmıyorum .Sadece siyasette sorumlulardan hesap soramadığımızda halka hesap vermemiz gerektiğini biliyorum. Nokta!

ROBOSKİ DAVASINDA NE OLMUŞTU

28 Aralık 2011'de, Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboski köyünde 19’u çocuk 34 kişi TSK'ye ait savaş uçaklarının gerçekleştirdiği hava saldırısında öldürüldü.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 'taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı' soruşturma dosyası hakkında 'görevsizlik' kararı verdi. Genelkurmay Askeri Savcılığı da soruşturma sonucunda  7 Ocak 2014 tarihinde 'takipsizlik' kararı verdi. Roboskili ailelerinin avukatlarının karara itirazı da reddedildi. 

Roboskili aileler, avukatları aracılığıyla davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. AİHM, hayatını kaybedenlerin ailelerinin başvurularını, iç hukuk yollarının tüketilmemesi nedeniyle oy birliğiyle kabul edilemez buldu.

AİHM, 'avukatların belgeleri iki gün geç yolladığı' gerekçesiyle Roboski katliamıyla ilgili yapılan başvuruyu AYM’nin reddettiğini belirtti.

18 Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi'ne taşınan dava, avukatların eksik belge sunmaları nedeniyle, 24 Şubat 2015 tarihli kararla reddedildiği ortaya çıkmıştı.

Bu durum üzerine Roboskili aileler, avukatlara ve siyasetçilere tepki göstermişti. Roboskili aileler, ‘usul hatası' skandalına imza atan avukatlara: Gerçeği çarpıtmayın, boşvermişliği meşrulaştırmayın, sorumluluktan kaçmayın, özeleştiri verin” demişti.

ROBOSKİLİ AİLELER, SİYASETÇİLERE VE AVUKATLARA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Her hafta Perşembe günü, yakınlarını kaybettikleri mezarları başında basın açıklaması yapan Roboskili aileler, eylemlerinin 334’üncü haftasında hem karara, hem de davanın bazı avukatlarına tepki göstermişti.

Aileler adına basın açıklamasını okuyan Veli Encü, katliam dosyasının Anayasa Mahkemesi’ne gönüllü bin 100 avukatla temsili olarak başvurulduğu hatırlattı. Ancak daha sonra ismini vermediği “siyasetçilerimiz” dediği bazı kişiler ve avukatların telkiniyle dosyanın sorumluluğu çok küçük bir avukat grubu tarafından yürütüldüğünü, sorumluluk ise Şırnak Barosu'na verildiği dile getirdi.

Encü, Anayasa Mahkemesi’ne geç başvurudan Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi’yi suçladı.

Encü, "AYM’nin 24 Şubat 2016 tarihli kararından öğrendiğimize göre AYM, eksik belgeleri ilgili avukat olan ve halen Şırnak Barosu Başkanı olan Nuşirevan Elçi’den istemiş ve avukatımız 15 günlük yasal süreyi 2 gün geçirerek belgeleri 19 Ağustos yerine 21 Ağustos 2014’te, herhangi bir mazeret belirtmeden göndermiştir. Sonrasında mahkemeye sağlık ocağından aldığı bir rapor göndermiş ama bu raporu da 23 Eylül 2014 tarihinde göndermiştir.

AYM raporda öne sürdüğü mazereti kabul etmemiş ve Şubat 2016’da davayı reddetmiştir. Roboskî gibi tarihi bir davada belgeyi geç gönderen, mazeretini de ondan bir ay sonra gönderen avukat Nuşirevan Elçi ne Roboskililere ne de kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmamış, telefonlarımıza çıkmamış ve üstüne üstlük Aralık 2016 tarihinde yeniden Şırnak Baro Başkanı seçilmiştir" diyerek tepkisini dile getirdi.