İşte ABDEM bileşenleri adına yapılan o açıklama:

Basın ve kamuoyuna!

HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'a, yönelik, suikast girişiminde bulunulmuştur. 22 Kasım 2015 Pazar günü akşam saatlerinde, Anne ve babasını ziyaret ettikten sonra, makam aracı ile  birlikte olduğu korumalarla, kendi evine yolculuğu esnasında bir  suikast girişimi ile karşı-karşıya kalmıştır.

Yolculuk esnasında anlaşılmayan ama seyahat sona erdiğinde, Diyarbakır Belediyesi'nin hizmetine sunduğu makam aracının, makam koltuğu hizasında, arka camda belirgin olarak gözüken, kurşun izi polisler tarafından incelenmek üzere kiriminal daireye götürülmüştür.

İlk bulgulara göre, camdaki izin, kurşun yarası olduğu belirlenmesine rağmen, Diyarbakır valiliğinin hiçbir dayanağı olmayan,''silahla atışa rastlanmamıştır'' açıklaması ve acele hazırlanarak basına verilen bilgiler manidardır.

HDP kurmayları tarafından yapılan açıklamalara göre, valiliğin bu açıklaması bir fiil yaşanılan bu vakayı amacından saptırmaya, vakanın üzerini kapatmaya yönelik olduğu iddiası yer almaktadır. HDP'nin, bu  açıklamaları kamuoyunun dikkatine sunulmuştur.

AKP devleti Saray'ın, 7 Haziran 2015 seçim sonuçlarını içine sindiremeyen politikasına paralele olarak geliştirdiği savaş konsepti dayatması, görüldüğü kadarınca hala bugünde devam etmektedir. 7 Haziran sonrası, AKP devleti ve Saray tarafından, HDP'ye, yönelik  olarak başlatılan ve HDP'yi, baraj altında bırakmak sonuç vermemiştir.  Baraj altında bırakmayı başaramayan, AKP devleti Saray, HDP nin gücünü  kırmak ve hareketsiz hale getirmek uğraşının, ana uğraşları arasında  olduğu çıplak gözle gözükmektedir.

Diyarbakır, Suruç, Ankara, Kürt coğrafyasında süren kirli savaş, HDP  il-ilçe örgütlerine, binalarına yapılan saldırlar, genel merkeze yapılan saldırı, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yapılan saldırı ve suikast girişiminden, ayrı ele alınamaz. Bu vakalar, saldırlar bir-biri ile bütünlük içermektedir.

Çözüm süreci, masasının AKP tarafından devrilmesi ve devamında savaş konsepti dayatması, ülkemize, insanlarımıza, yaşadığımız coğrafyaya, yerküreye haddinden fazla zarar vermektedir. Bu zararlar artık gözle görülür olanlardır. Demokrasi güçlerini rahatsız etmektedir. Türkiye'nin 3. Büyük Partisi, 6 Milyon insanın Oy'unu almış bir Partinin Eş Genel başkanına suikast girişiminde bulunulması, sıradan bir vaka olarak algılanamaz.

Bizler ABDEM Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi bileşenleri olarak, AKP  devletinin, Saray'ın, savaş konsepti dayatmasının bir parçası olan, suikast girişimini şiddetle kınıyoruz. Kamuoyu ve Basın bu konuda suikast girişimine karşı duyarlı davranmalıdır.

Başta Kürt coğrafyasında yürütülen kirli savaş, sokağa çıkma, Kürt halklarının yaşamının tehlikeye sokulması, HDP Halkların Demokratik Partisi, DBP Demokratik Bölgeler Partisi yöneticilerine yönelik saldırılar, Belediye Eş Başkanlarının görevinden uzaklaştırılması, gözaltılar, tutuklamalar, suikast girişimlerine derhal son verilmelidir.

Dolmabahçe mutabakatına dönülerek, ülkemizde tekrardan çatışmasızlık sürecine girilmelidir. Her gün birkaç insanımızın canını alan, savaş konsepti dayatmasından derhal vazgeçilmelidir.

ABDEM Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi bileşenleri

23 Kasım2015