Yemeğe, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın eşi Beyhan Bağış, TBMM Parlamentolararası Birlik Türk Grubu Başkanı Fazilet Dağcı Çığlık ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen’in eşi Reyhan İsen de katıldı.

Yaklaşık 90 kişinin katılımıyla gerçekleşen yemek öncesinde kısa bir konuşma yapan Hayrünnisa Gül, şunları kaydetti:

"Yeni umutlarla ve iyi dileklerle karşıladığımız 2012 yılının bu ilk günlerinde sizleri Çankaya Köşkü’nde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Yaklaşık 12 bin yıllık eşsiz bir mirasa sahip olan ülkemiz, asırlardır medeniyetlerin ve dinlerin buluşma noktası olmuştur. Tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapan Türkiye, tüm bu farklılıkları en büyük zenginliği olarak değerlendirerek, ahenk içinde bir arada yaşatmayı başarmıştır. Sizler bugün ülkelerinizden binlerce kilometre uzakta, bu topraklarda bizim misafirimizsiniz. İnanıyorum ki, her birinizin bu ülkenin zengin mozaiğinde kültürünüze, değerlerinize, kimliğinize dair bir şeyler bulabileceğinizden eminim. Bu nedenle, Türkiye’de kendinizi çok da yabancı gibi hissetmeyeceğinizi ümit ediyorum."

'MİLLETİMİZ SİZİ EN İYİ ŞEKİLDE AĞIRLAYACAKTIR'

Türkiye’nin, keşfedilmeye değer pek çok zenginliği bünyesinde barındırdığını ifade eden Hayrünnisa Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sizlere tavsiyem resmive diplomatik çevrenin dar kalıplarına sıkışmadan, bu ülkenin tarihi ve kültürel değerlerini mümkün olduğu kadar keşfetmeye çalışın. İnanıyorum ki misafirperver milletimiz, sizleri Türkiye ailesinin bir parçası olarak görerek en iyi şekilde ağırlayacaktır. Böylece burada geçirdiğiniz süre içinde ömür boyu tebessümle hatırlayacağınız değerli anılar biriktirmekle kalmayıp, ülkelerimiz arasındaki dostluğa da kalıcı katkılarda bulunabilirsiniz."

'GÖREVİNİZ VE SORUMLULUĞUNUZ ÇOK AĞIR'

Eşinin uluslararası görevle başlayan, milletvekilliği, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı ile devam eden kariyeri boyunca, pek çok diplomat ve eşini yakından tanıma fırsatı bulduğunu belirten Hayrünnisa Gül şunları söyledi:

"Sizlerin, ülkelerinizi en iyi şekilde temsil etmek için nasıl gayret gösterdiğinize yakından şahit oldum. Pek çoğunuzun büyük fedakârlıklarla, bazen çok zor şartlar altında eşlerinizin yanında yer alarak, onlara destek verdiğinizi biliyorum. Tüm bu zorluklara rağmen ifa ettiğiniz vazife ile sizler sadece ülkenizi, insanınızı, kültürünüzü en iyi şekilde temsil etmekle kalmıyor, ülkeler arasında işbirliği ve karşılıklı anlayışın gelişmesini sağlayarak, aslında uluslararası barış ve istikrara da hizmet ediyorsunuz."

'BARIŞ, HUZUR VE HOŞGÖRÜ DOLU BİR YIL DİLİYORUM'

Yeni yılın herkese barış ve huzur getirmesini dileyen Hayrünnisa Gül, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Dünyanın dört bir yanında açlıktan, ilaçsızlıktan, terör ve savaşlardan binlerce insanın hayatını kaybettiği bir yılı daha geride bıraktık ne yazık ki. Her yeni yıl, geçmişin muhasebesini yapmak ve tüm insanlık için barış ve huzur dolu bir geleceğe dair ümitlerimizi tazelemek adına bir fırsat oluyor. Umarım 2012 yılı artık bu iyi dileklerin sözde kalmayıp gerçeğe dönüştüğü, herkesin birbirine daha duyarlı olduğu, saygı gösterdiği, hoşgörüyle yaklaştığı bir yıl olur. Sözlerime son verirken, yeni yılda hepinize sağlık, mutluluk ve başarı diliyor; değerli katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum."

Yaklaşık bir saat süren yemek basına kapalı olarak gerçekleştirildi