12 kişinin ölümüne sebep olan Hayata Dönüş Operasyonu davası kapsamında 'tanık' olarak ifadesine başvurulan dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, operasyonu savundu.


Star'dan Seda Çakmak'ın haberine göre Yalman "Ben operasyonda görev alan kişilerin özverili ve insan haklarına saygılı bir şekilde görev yaptıklarını düşüyorum" dedi. Yalman, operasyon sırasında kullanılan silahların tutukluların direncini kıracak şekilde kullanıldığını belirtti.


Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yürütülen davada, tanık olarak dinlenilmesine karar verilen Yalman'ın, Muğla'nın Bodrum ilçesinde ikamet ettiği için talimatla Bodrum 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce ifadesi alındı. Adalet, Sağlık ve İçisleri Bakanlığının koordinasyonu ve MGK kararı ile operasyon yapılmasına karar verildiğini belirten Yalman şok sözler sarfetti:


"Benim görevim sadece operasyonun sınırları maksadını mekan ve zamanını koordine etmekti. Operasyonun başında bizzat bulunmadım. Bölge komutanlıklarına talimatları verdim, operasyon komutanlıklar tarafından yapıldı. Biz olayı raporlarla takip ettik. Operasyonda ölenlere rahmet diliyorum. O dönemde cezaevlerinde sık sık problem yaşanıyordu. 17 cezaevinde ölüm oruçlarının olduğu bana bildirildi . Üç defa koordinasyon toplantısı yapıldı ve ortak karar ile yirmi cezaevine operasyon yapıldı. Amaç ölümlere mani olmaktı. Tutuklu ve hükümlüler direnişte bulunmuşlar. Yapılan operasyon devlet kararıdır. "Ben operasyonda görev alan kişilerin özverili ve insan haklarına saygılı bir şekilde görev yaptıklarını düşüyorum."


DİRENCİ KIRACAK KADAR SİLAH


"Tutukluların direncini kıracak şekilde gerekli silah kullanılmıştır. Bu operasyonların sonucunda on yıldır gerilemeyen cezaevlerine ilk defa girilebilmiş, iç disiplin sağlanmış, cezaevinde ateşli ve kesici alet bulunduğu rapor edilmiştir. Müdahale cezaevi savcısının kararıyla tutukluların gösterdiği direnç üzerine gerçekleşmiştir. Operasyonun Ferzan Çitici'nin bilgisi dahilinde olduğunu düşünüyorum. Operasyonlar illerdeki jandarma bölge Komutanlığı'nda koordine edildi. Kullanılacak silahlar konusunda bir bilgim yoktu."