Balıkesir’in Havran İlçesi'ne bağlı 17 köyde yaşayan 400 aile geçimini aracılık yaparak sağlıyor. İlçedeki, doğal ortamda, kayıtlı 36 bin kovanda üretilen balın Türkiye genelinde aranan kalitede olduğu belirtildi. Balıkesir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Yazıcı, "Havran, Kazdağları ve Madra Dağı arasında bir yerleşime sahip olduğu için bu yöredeki biyolojik çeşitlilik oldukça zengin. Bölgemizde çok farklı türde, bitki, çiçek, kekik ve kestane bulunmaktadır. Bu nedenle Havran, kaliteli bal üretiminin merkezi konumundadır. İlçede üretilen ballar, Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğu için tüccar ve gıda şirketleri aracılığıyla toplanıp yurt dışına satılıyor. Havran balı, bu yüzden büyük gıda şirketlerinin gözdesi" dedi.

Yazıcı, bal üretiminde Türkiye ortalamasının kovan başına 8-10 kilogram olduğuna dikkat çekerken, "Havranlı bal üreticisi geçen yıl kovan başına 25- 26 kilo bal üretti. Geçen yıl ilçedeki toplam bal üretimi 650 bin kilogramdı. Bu rakam bir rekordur. Bu sezonda Havranlı üreticinin 30 bin tenekede 780 bin kilogram bal üretmesini bekliyoruz. Balıkesir genelinde bu rakamın 160 bin teneke ile 4 bin 160 ton olması bekleniyor" diye konuştu.

Birliğin 1300 üyesinden 380’inin Havranlı olduğunu, bu nedenle ilçeye temsilcilik açtıklarını da belirten Yazıcı, "Havranlı üreticilere daha iyi verim almaları ve pazarlama yapmaları, ayrıca malzeme ekipmanı temini yönünde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Havran balının daha iyi tanıtılmasına katkı sağlama yönünde de çaba sarf ediyoruz” dedi.



AE(İÖ/İD)