İzmir Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube ekipleri, geçen Nisan ayında THY başta olmak üzere havayolu şirketlerinden sahte kredi kartı bilgileriyle bilet alındığı, bu yolla zarara neden olunduğu, mağdur olan firmaların çağrı merkezi ve internet aracılığıyla bazı hatlarda satışlarını durdurmak zorunda kaldığının ortaya çıkması üzerine çalışma başlattı. Yaklaşık 8 ay sürdürülen teknik takip ve istihbari çalışma doğrultusunda, bir bölümü Diyarbakır'da bulunan bir şebekenin üyelerinin, Faslı hackerlardan Fransızlar başta olmak üzere yabancı kişilerin kredi kartı bilgilerini temin ettiği, bunlarla internet üzerinden uçak bileti aldığı, konaklama ve alışverişlerde kullandığını saptadı.

Operasyonu başlatan ekipler, İzmir, İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Antalya ve Bursa'da önceden belirlenen adreslere baskınlar düzenledi. Baskınlarda yakalanan 17 kişinin, bu yolla 1146 kişi adına uçak bileti aldıkları belirlendi. Bu kişiler arasında şebeke üyeleriyle, kendi kredi kartlarını kullandırmayıp sahtelerinin kullanılmasına izin vererek anlaşma yapan, ücretini elden ödeyen 178 kişinin de 'şüpheli' sıfatıyla ifadesine başvuruldu. Bu kişiler, savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Şüphelilere ait 2 ruhsatsız tüfek ve 6 fişek ele geçirildi.

Emniyet'teki işlemlerinin tamamlanmasının ardından şüpheliler dün adliyeye sevk edildi. Bu sabaha kadar süren sorgu ve işlemlerin ardından şebekenin elebaşları konumundaki O.B. (28), H.C. (40) ile diğer şüphelilerı A.H.F. (41), K.Ö. (39), Ö.B. (29), Y.Ç. (16), S.A. (29), Z.Y. (42), H.C. (30), S.B. (25), O.T. (32), F.K. (29) ve K.A. (51) olmak üzere 13'ü tutuklandı. Diğer 4 şüpheli D.A. (28), A.İ. (38), C.C.Y. (34) ve M.İ. (21) ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.



DHA(KÖ/İD)